Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkprojecten op YouTube voor sociale samenhang

Er zijn veel goede kunst- en cultuurprojecten in Nederland die de leefbaarheid en samenhang in de wijk verbeteren. Nog te vaak sterven deze helaas een stille dood, stelt Harry Mertens. ‘Enthousiaste mensen doen iets goeds in de wijk, maar verder weet bijna niemand ervan.’ Het medium YouTube is een van de manieren om projecten onder de aandacht te brengen.
Wijkprojecten op YouTube voor sociale samenhang

Door Alexandra Sweers – Kenniscentrum MOVISIE organiseert speciaal voor deze projecten het Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival. Bestaand videomateriaal over succesvolle projecten in Nederland, maar ook in het buitenland, dingen mee naar een geldbedrag van 1000 euro. Zo moet er een beeld ontstaan over hoe kunst en cultuur bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Studenten
‘Een Finse professor zei eens: “Als het waar is, staat het op YouTube.”’, zegt Harry Mertens van kenniscentrum MOVISIE. De professor doelt daarmee op het veelvuldige gebruik onder studenten van de website met allerlei korte filmpjes, legt hij uit. ‘En wat blijkt; verrassend veel kunst- en cultuurprojecten die de leefbaarheid in de wijk vergroten, worden vastgelegd en vervolgens op deze website gezet.’

Inspireren
‘Het doel van het festival is aandacht te vragen voor succesvolle projecten die ook goed gepresenteerd worden’, zegt Mertens. ‘Als er een filmpje bestaat van een project, betekent dat niet automatisch dat het ook succesvol is. Daar wordt wel op geselecteerd. De kwaliteit hoeft niet superprofessioneel te zijn, het belangrijkste is dat het anderen inspireert.’

Sloppenwijk
Het videomateriaal voor het filmfestival wordt verzameld op vier maatschappelijke terreinen: empowerment, ontmoeting, stedelijke vernieuwing en erfgoed. Een voorbeeld van stedelijke vernieuwing is het Favela Painting Project in Brazilië. De kinderen in de sloppenwijk van Rio ontwikkelen hun creativiteit door te schilderen op de muur in de favela. Op deze manier wordt er een uitweg geboden aan een leven vol gevaar en onzekerheden.

Een Nederlands project in de categorie ontmoeting is het YezWeCan festival in Amsterdam.

Tot en met 25 september is het mogelijk om een filmpje in te zenden. De voorwaarde is wel dat de video op YouTube staat. In oktober selecteert een vakjury per categorie vier inzendingen, waarop kan worden gestemd . Aan de hand van de stemmen en het eindoordeel van de jury wordt een binnenlands en een buitenlands project tot winnaar uitgeroepen. De prijs is 1000 euro. De Nederlandse winnaar krijgt ook een workshop aangeboden van MOVISIE.

Meer informatie: http://www.kunstencultuurvoorjewijk.nl/

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.