Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie een depressie heeft kan lotgenoten helpen

De ervaringsdeskundige is bezig aan een grote opmars. Uit een onderzoek van het Trimbosinstituut blijkt dat psychiatrische patiënten baat hebben bij een trainingsprogramma van ervaringsdeskundigen.
depressie
‘Voorheen stond de deskundige professional te veel tegenover de lijdzame cliënt’ - Foto: thinkstock

In de ggz wordt al veel gedaan aan opleidingen voor ervaringsdeskundigen. ‘Voorheen stond de deskundige professional te veel tegenover de lijdzame cliënt’, zegt onderzoeker Hans Kroon in de Volkskrant. ‘Nu gaat het erom dat mensen weer vat krijgen op hun leven en niet de hulpverlener laten bepalen wat er moet gebeuren.’

Training

Uit onderzoek van onderzoeksinstituut Trimbos, dat binnenkort wordt gepubliceerd, blijkt dat psychiatrische patiënten zelf ook baat hebben bij een trainingsprogramma van ervaringsdeskundigen. De cliënten krijgen meer psychische veerkracht, hebben minder behoefte aan zorg en komen minder vaak in instellingen terecht.

‘Het is belangrijk om te reflecteren over wat ervaringen in je leven voor jou hebben betekend.’ Aldus Pieter Hilhorst, juryvoorzitter van de Movisie Participatieprijs, die vrijdag 15 april wordt uitgereikt. ‘Ervaringsdeskundigen vullen het werk van hulpverleners aan’. Lees meer>>

Participatie

Volgens onderzoeker Kroon heeft dat te maken met het feit dat mensen zelf meer vat krijgen op hun leven. ‘En niet dat de hulpverleners, zoals vroeger, bepalen wat er moet gebeuren’. Het advies is dat in elke gemeente ervaringsdeskundigen zijn ‘om laagdrempelig en preventief ondersteuning te bieden bij herstel en participatie. Volgens Kroon moet dat wel aanvullend zijn op de professionele ondersteuning en niet ter vervanging.

Betalen

Zowel het Trimbos-instituut als kenniscentrum Movisie doen de aanbeveling om ervaringsdeskundigen te betalen. De financiering is nu volgens hen vaak nog niet goed geregeld, zo is te lezen in de Volkskrant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.