Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkenden bezorgd over jeugd op arbeidsmarkt

Driekwart van de werkenden is bezorgd over de jeugdwerkloosheid en vreest voor een verloren generatie jongeren. Ruim zes op de tien denkt dat de toekomst van jongeren onder de 25 jaar nu minder rooskleurig is dan die van eerdere generaties. Bijna vier op de tien kent wel een jongere die zonder werk of scholing thuis zit.
Werkenden bezorgd over jeugd op arbeidsmarkt

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde ‘sociale thermometer’ van de FNV onder 406 werkenden. Volgens de vakcentrale is voor bijna driekwart van de ondervraagden de hoge jeugdwerkloosheid een belangrijk thema bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 12 september.

Verkiezingscampagne
Vicevoorzitter Bernard Koekoek van FNV Jong noemt het verbazingwekkend dat hij in de verkiezingscampagne bijna geen politicus heeft gehoord over de jeugdwerkloosheid. Volgens hem is het een van de grootste problemen op de arbeidsmarkt dat op dit moment één op de acht jongeren werkloos is.

Ruimte maken
Overigens vindt 61 procent van de ondervraagde werkenden in het FNV-onderzoek dat jongeren zelf ook wel meer mogen doen om aan het werk te komen of te blijven. Ruim een derde zegt eventueel zelf ruimte te willen maken op de arbeidsmarkt voor jeugdige collega’s door bijvoorbeeld minder te gaan werken.

Starteisen
Ruim de helft van de werkenden (51 procent) denkt dat werkgevers jongeren wel genoeg kansen bieden op werk en voldoende aan scholing doen. Bijna de helft (49 procent) meent dat werkgevers te hoge (start)eisen stellen aan jongeren die net na hun school een baan zoeken.

Bron: ANP/ ANP Photo Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.