Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welzijnsprojecten in de kijker met YouTube-festival

Hoe kunnen kunst en cultuur een positieve impuls geven aan de samenhang in een wijk? In Nederland bestaan veel projecten die helaas nog vaak een stille dood sterven. Kenniscentrum MOVISIE organiseert speciaal voor deze projecten een festival waarbij filmpjes van projecten meedingen naar een geldprijs. De genomineerden zijn bekend en er kan gestemd worden.
Welzijnsprojecten in de kijker met YouTube-festival

Een vakjury heeft in de categorieën stedelijke vernieuwing, empowerment, ontmoeting en erfgoed drie YouTubefilmpjes van Nederlandse en buitenlandse projecten geselecteerd. Tot en met 17 november kan gestemd worden op de website van Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival.

Empowerment
In de categorie empowerment gaat het om projecten die bewoners in de wijk stimuleren zich te ontwikkelen en de zelfredzaamheid te vergroten. De genomineerden zijn Carried by the wind, gericht op het muzikaal herenigen van voormalige familieleden, vrienden en buren uit Palestijnse vluchtelingenkampen. Het project Dança Comunidade  (Escola do Movimento) om de culturele integratie en wereldkennis van jongeren uit Brazilië te bevorderen. En het theaterproject YezWeCan dat de competenties en het zelfvertrouwen van kinderen in Nederlandse aandachtswijken versterkt.

Stedelijke vernieuwing
De nominaties in de categorie stedelijke vernieuwing zijn Favela Painting uit Brazilie, een project waar met kunstwerken de wijk een beter aanzien krijgt. The Heidelberg Project uit het Amerikaanse Detroit. En het project Pendrecht Monologen uit Rotterdam.

Ontmoeting
In de categorie ontmoeting gaat het erom dat de genomineerde inzendingen ontmoetingen tot stand proberen te brengen en bijdragen aan de sociale cohesie. De genomineerden zijn Jalan Jalan in de Indische buurt van Amsterdam. Het project Kis dat professionele kunstenaars helpt hun werkterrein uit te breiden naar maatschappelijke organisaties en bedrijven. En de Verhalenkeuken waar buurtbewoners in Haarlem tijdens een maaltijd bij elkaar worden gebracht.

Erfgoed
De genomineerde projecten die het culturele erfgoed in de wijk in stand houden zijn BAF in Pendrecht. Dit project werkt aan de zichtbaarheid van de identiteit van de oudere bewoners in de wijk. Ook de Verhalenkeuken in Haarlem houdt zich bezig met de geschiedenis van de buurt en tot slot richt Amsterdam Nieuw-West zich met het theater Zoet & Zout op de cultuur van de Zuideuropese gemeenschappen in Nederland.

Workshop
De binnenlandse winnaar krijgt een geldbedrag van duizend euro en een workshop van het Kenniscentrum. Ook de buitenlandse winnaar krijgt een bedrag van duizend euro. Daarnaast is er nog een publieksprijs van vijfhonderd euro. Stemmen kan tot 17 november. Op 24 november maakt de vakjury de winnaar bekend.

Zie ook de Video-pagina van Zorg + Welzijn

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.