Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weer om de tafel voor cao VVT

De cao VVT kan voorlopig niet worden uitgevoerd. Brancheorganisatie ActiZ, BTN en de vakbonden moeten opnieuw om de tafel. Dat oordeelde de kantonrechter in een kort geding dat de Abvakabo FNV heeft aangespannen.
Weer om de tafel voor cao VVT
Foto: ANP

In september bereikten ActiZ, BTN, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ, en NU ’91 een onderhandelaarsakkoord voor de cao vvt (verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg). Een belangrijk akkoord, volgens alle betrokkenen. Niet alleen om dat de VVT-sector een grote sector is met 430.000 medewerkers, maar ook omdat de sector zwaar onder druk staat door de veranderingen en de bezuinigingen in de zorg.

Salaris

In het akkoord werd onder andere afgesproken dat medewerkers in de VVT een loonsverbetering krijgen en de nulurencontracten worden teruggedrongen. Ook zouden de huishoudelijke zorgmedewerkers een nieuwe salarisschaal krijgen. Dat laatste onder de voorwaarde dat VWS de gemeenten zou verplichten een bodemtarief te betalen voor de huishoudelijke zorg.

Bodemtarief

Over deze verplichting raakten de werkgeversorganisaties, de vakbonden en Abvakabo FNV in conflict. Abvakabo wil de nieuwe salarisschaal voor medewerkers huishoudelijke hulp invoeren, terwijl de werkgeversorganisaties willen wachten totdat VWS het bodemtarief met de gemeenten heeft geregeld. ‘We willen wel een hoger salaris betalen, maar dat kan alleen wanneer de gemeenten daadwerkelijk die hogere tarieven betalen. We kunnen niet onder kostprijs werk leveren, dan gaan zorgorganisaties failliet’, zegt de woordvoerder van ActiZ.

Definitieve tekst

ActiZ, BTN, CNV, FBZ en NU’91 moeten van de rechter in overleg met de Abvakabo over de definitieve tekst van de cao VVT 2014-2016. Uiterlijk dinsdag 6 januari 2015 moeten de partijen de Abvakabo FNV hiervoor uitnodigen.

Een goede cao is belangrijk voor de werkgevers en werknemers in de sector. Maar regelmatig komen hun ideeën niet overeen en moet er onderhandeld worden over arbeidsvoorwaarden als salaris, vakantiedagen, werktijden en bijscholing. Lees alles in het dossier Cao >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.