Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wanneer heeft welzijnswerk in de Wmo kwaliteit?

In de komende vijf jaar gaat MOVISIE fors investeren in de kwaliteit van de sociale sector. Projectleiders Paul Vlaar en Radboud Engbersen nemen met twee projecten een onderdeel van het VWS-programma 'Beter in Meedoen' voor hun rekening. Dit programma ondersteunt gemeenten, uitvoerende instellingen, professionals en burgers bij innovatie en waliteitsverbetering bij de uitvoering van de Wmo.
Wanneer heeft welzijnswerk in de Wmo kwaliteit?

Wanneer heeft een welzijnsactiviteit kwaliteit? Deze vraag staat centraal in het programma

Kwaliteit Uitvoering Maatschappelijke Ondersteuning. De antwoorden zijn van belang voor welzijnsinstellingen en gemeenten. Afspraken over de kwaliteit van het uitvoerend werk maken ze op basis van de normen uit dit programma.

Projecten
Vlaar houdt zich vooral bezig met een zoektocht naar kwaliteitsnormen. ‘Jaarlijks selecteren we tien zogenaamde best-practices uit de Wmo-praktijk. Met wetenschappers, beleidsmakers, managers, sociale professionals en gebruikers zoeken we dan naar de kwaliteitscriteria die elk goed voorbeeld tot een succes maken.’ Engbersen benadert het Wmo-thema weer vanuit een andere invalshoek. ‘Ik kijk naar sociale interventies en probeer dan aantoonbaar bewijs te vinden waaraan te zien is dat het werkt.’
Database
Alle goedgekeurde methoden en technieken komen in een database, gerangschikt naar de belangrijkste thema’s van de Wmo. Gemeenten vinden in de database inspiratie voor een doeltreffend Wmo-beleid en sociale professionals kunnen er succesvolle methoden en technieken aan ontlenen. Ook kan het beroepsonderwijs er lesstof vinden. Een voorbeeld van een dergelijke database is:

www.jeugdinterventies.nl

.

Verbinding met de praktijk
De twee programma’s zijn nauw met elkaar verbonden. De onderzoekers benadrukken dat ze kennis willen aanbieden waar de dagelijkse Wmo-praktijk wat mee kan en wil. Vlaar: ’Daarom werken we in het programma samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, GGZ Nederland en MOgroep, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vakbonden, het beroepsonderwijs en beroepsverenigingen.’

Competenties versterken
De adviseurs werken ook samen met het beroepsonderwijs. Zo willen ze stimuleren dat de resultaten van beide programma´s gebruikt worden in de opleidingen voor sociale professionals en dat er een ruimer aanbod aan na- en bijscholing komt. Voor sociaal-agogische beroepen willen ze de mogelijkheden in kaart brengen om beroepsregistratie in te voeren en de beroepsverenigingen te versterken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.