Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘VWS moet geld voor lonen jeugdzorg vrijmaken’

VWS moet zijn financiële verplichtingen nakomen, maar doet dat niet, vindt Jeugdzorg Nederland. VWS haalt het toegezegde geld voor de stijging van loonkosten in de sector terug. Vrijdag dient het kort geding dat Jeugdzorg Nederland heeft aangespannen tegen het ministerie.
‘VWS moet geld voor lonen jeugdzorg vrijmaken’

Het ministerie van VWS kondigde begin juli geheel onverwacht aan dat in 2013 bezuinigt wordt op het budget voor de jeugdzorg. Vanwege een tekort op de eigen begroting, wordt de compensatie voor de stijging van de loonkosten in 2012 en 2013 teruggedraaid, aldus Jeugdzorg Nederland.  Dat betektent dat de 2 procent loonstijging in 2012 en het de stijging van het opleidingsbudget van 0,2 procent die waren afgesproken in de cao niet meer gedekt worden .

Rek
Door de bezuiniging moeten de jeugdzorgorganisaties kiezen: minder kinderen helpen en wachtlijsten of alle kinderen helpen met minder personeel en dus minder kwaliteit. ‘Een duivels dilemma’, vindt de sector waar de rek er wel zo’n beetje uit is. ‘Het aantal kinderen en ouders dat een beroep doet op jeugdzorg is de laatste jaren fors gestegen en de jeugdzorgorganisaties hebben hen al die tijd met een gelijkblijvend budget geholpen.’

Convenant
Jeugdzorg Nederland vraagt de rechter vrijdag om VWS te dwingen tot het daadwerkelijk nakomen van de afspraken in het zogenoemde OVA-convenant. Dit convenant tussen de overheid en de zorgbranches regelt dat de zorgbranches jaarlijks financiële ruimte krijgen om marktconforme cao-afspraken te maken.

Bron: Jeugdzorg Nederland/ANP-Photo/Toussaint Kluiters

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.