Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijwillige Thuiszorg Overijssel wint Vrijwilligersprijs

‘Het voelt een beetje dubbel. Ik ben blij met de prijs, maar alle 53 voorgedragen vrijwilligersorganisaties doen hun best’, zegt Ina Hoogsteder. Zij is directrice van Vrijwillige Thuiszorg Overijssel. Deze stichting won de provinciale Vrijwilligersprijs.
Vrijwillige Thuiszorg Overijssel wint Vrijwilligersprijs

Door Femke van der Palen – De jury kende de prijs, een geldbedrag van duizend euro, toe omdat het werk van de stichting volgens hen naadloos aansluit bij ontwikkelingen als de vermaatschappelijking van zorg. Ook biedt de organisatie een heel pakket aan diensten voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld wandelen met een chronische zieke in een rolstoel of computeren met een jongere die is getroffen door een hersenbloeding. Daarbij prijst de jury de inzet van de gemotiveerde en goed getrainde vrijwilligers, die worden ondersteund door 15 professionals.

Buddyzorg
Vrijwillige Thuiszorg ondersteunt vrijwilligers die intensieve vrijwillige zorg verlenen. ‘Deze mensen zijn er om mantelzorgers te ontlasten en zorgvragers bij te staan. Hierin maken we onderscheid tussen bijvoorbeeld buddyzorg, palliatieve zorg of emotionele ondersteuning’, vertelt Ina Hoogsteder, directrice van de organisatie. ‘Mantelzorgers kunnen aankloppen voor emotionele hulp en voor een luisterend oor.’

Scholing
Alle vrijwilligers volgen een intensieve basiscursus. Dat is één manier om de kwaliteit van zorg te waarborgen. ‘De professionals zien erop toe dat alles goed verloopt. Zij houden evaluatiegesprekken met de vrijwilliger en het gezin. Ook zijn er intervisiegesprekken met de vrijwilligers,’ zegt Hoogsteder.

Strenger
Hoogsteder merkt dat mensen de laatste tijd vaker een beroep doen op informele zorg. Ze verwacht dat dit in de toekomst zal toenemen. ‘De indicaties worden steeds strenger. Je ziet ook een toename van de arbeidsparticipatie van vrouwen. En sommige onderdelen van de AWBZ zijn overgeheveld naar de Wmo. Bovendien vergrijst de samenleving.’

Vrijwilligers
Door de toenemende vraag zijn er steeds meer vrijwilligers nodig. Toch is het niet altijd gemakkelijk om ze te vinden. Hoogsteder: ‘We proberen ze te werven via oproepen in de krant of door studenten te vertellen over ons bestaan. Er zijn bij ons bijvoorbeeld ook mogelijkheden om stage te lopen.

De geldprijs zal mede worden gebruikt op De Dag van de Vrijwilliger op 7 december. Vrijwillige Thuiszorg Overijssel biedt dan een extra attentie aan de vrijwilligers als dank voor hun inzet. De organisatie hoopt zo de vrijwilligers langer aan zich te binden en nieuwe vrijwilligers enthousiast te maken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.