Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorbehouden handelingen verzorgenden nog ter discussie

De stuurgroep die de beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden heeft gemaakt, schuift de discussie voor zich uit over de voorbehouden medische handelingen die verzorgenden mogen doen.

De stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ heeft vorige week het eindrapport overhandigd aan de minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het rapport staan de beroepsprofielen uitgewerkt van hbo-verpleegkundigen, mbo-verpleegkundigen en verzorgenden. De Wet BIG kent tot nu toe maar één verpleegkundige, terwijl beroepsbeoefenaren op twee verschillende niveaus (mbo en hbo) worden opgeleid.

Beroepsprofiel
Belangrijk doel van de stuurgroep is om met behulp van het werkveld een duidelijk beroepsprofiel uit te werken dat recht doet aan het onderscheid tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen. Dat onderscheid is er wel al in de praktijk van de zorg, maar nog niet in de wet- en regelgeving. De nieuwe titels van de 3 nieuwe beroepsprofielen zijn: ‘Regieverpleegkundige’ (hbo-verpleegkundige), ‘Basisverpleegkundige’ (mbo-verpleegkundige) en ‘Verzorgende IG’ (verzorgende). De aanpassingen van de beroepsprofielen zijn belangrijk als inhoudelijke input om wetgeving te kunnen wijzigen (zoals de wet BIG) die nodig is vanaf 2020. In dat jaar moeten verpleegkundigen en verzorgenden namelijk met nieuwe kwalificaties instromen op de arbeidsmarkt.

Verzorgenden
Voor het eerst is er, volgens de stuurgroep, een ‘breed gedragen beroepsprofiel voor de verzorgende, dat in lijn is met de beroepsprofielen van de hbo- en mbo-verpleegkundige. Verzorgenden verlenen persoonlijke zorg en begeleiding, vooral in de leefsituatie van de zorgvrager.’ Over de voorbehouden – medische – handelingen door de verzorgende is volgens de stuurgroep nog nader overleg nodig.

Toetsing
‘Het kan zijn dat een periodieke toetsing, zowel theoretisch als praktisch, ten aanzien van de bekwaamheid van de verzorgende in overweging genomen moet worden’, aldus de stuurgroep. Verschillende vertegenwoordigers vanuit het onderwijs, vakbonden, werkgevers en beroepsorganisatie V&VN worden uitgenodigd voor overleg. Dat zal gaan over de voorwaarden voor het uitvoeren van voorbehouden handelingen door verzorgenden.

Minstens 27.000 banen gaan verloren in de zorg de komende jaren, blijkt uit een rapport van UWV. Vooral in de verzorging en de thuiszorg hebben de lager opgeleide zorgwerkers het grootste risico op ontslag. Lees meer>>

Hbo-verpleegkundige
Volgens de voorzitter van de stuurgroep, Doekle Terpstra, is er een belangrijke mijlpaal behaald: ‘Na jarenlange discussie wordt nu eindelijk onderscheid gemaakt tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen.’ Het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige is verzwaard om tegemoet te komen aan de steeds complexer wordende zorg. De hbo-verpleegkundige kan scherp analyseren en verschillende kennis combineren, wat belangrijk is om te kunnen werken in zorgsituaties die onvoorspelbaar en complex zijn. De hbo-verpleegkundige is bij uitstek de regisseur van het hele zorgproces.

Mbo-verpleegkundige
De mbo-verpleegkundige blijft volgens Terpstra een belangrijke speler in de zorgverlening en behoudt de huidige bevoegdheden. Ze zal vooral werkzaam zijn in planbare en voorspelbare zorgsituaties. Terpstra: ‘Om nu en in de toekomst goede, samenhangende zorg te kunnen leveren, is een juiste mix aan zorgprofessionals nodig, die met elkaar en met de zorgvrager en diens naasten samenwerken. De verzorgende, mbo-verpleegkundige- en hbo-verpleegkundige spelen daarin vanuit de eigen kracht ieder hun eigen rol.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.