Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor pgb-houders dreigt weer te late betaling

Een op de vijf gemeenten loopt behoorlijk achter met de aanlevering van pgb-gegevens aan de Sociale Verzekeringsbank. Dat blijkt uit een rapportage van staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer. Worden pgb-houders in 2016 weer te laat uitbetaald?
pgb
De SVB vreest dat bij de helft van de gemeenten de uitbetalingen aan pgb-houders te laat komen

De deadline voor het versturen van de gegevens van pgb-beschikkingen was 1 november. Van de 400 gemeenten lopen er zo’n 80 flink achter met de aanlevering van pgb-gegevens aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Nog eens 157 gemeenten hebben nog niet alle gegevens van de pgb- beschikkingen verstuurd. De SVB vreest daarom dat bij de helft van de gemeenten de uitbetalingen aan pgb-houders te laat komen, door de overschrijding van de deadline.

Pgb-gegevens

Dat blijkt uit de voortgangsrapportage over de aanpak jaarovergang 2015-2016 bij het trekkingsrecht pgb, die staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De gemeenten hebben eerder met staatssecretaris Van Rijn afgesproken om vóór 1 november alle actuele pgb-gegevens naar de SVB te sturen, zodat de bank zich op tijd kan voorbereiden op de uitbetalingen in 2016.

De problemen met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb) zijn eind oktober 2015 nog steeds niet voorbij. Nog steeds krijgt niet iedereen op tijd de declaraties uitbetaald. Lees meer>>

Statussen

Als je kijkt naar het aantal individuele statussen van pgb-houders die nog niet volledig aan de SVB zijn overgedragen, dan is het beeld minder dreigend. Volgens Van Rijn zijn zo’n 22.000 statussen op een totaal van ruim 100 duizend nog niet verzonden. Verder blijkt dat de achterstand vooral bij relatief kleine gemeenten voorkomt. Naast enkele middelgrote steden als Alkmaar, Heerenveen, Leeuwarden en Lelystad.

Maatregelen

Van Rijn heeft in overleg met de belangenorganisaties van pgb-houders, de SVB en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een aantal maatregelen genomen. Zo stuurt de VNG medewerkers naar gemeenten die achterblijven, om ze te helpen bij het verwerken van de gegevens.

Voor meer artikelen over het PGB, lees ons dossier Persoonsgebonden budget>>

 

Klik hier om de voortgangsnotitie Aanpak Jaarovergang 2015 – 2016 in te zien>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.