Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Staatssecretaris Van Rijn vergeet een groep’

Veel kwetsbare kinderen en volwassenen die met kunst en vliegwerk van ouders en zorgaanbieders nu thuis wonen, vallen qua zorgzwaarte onder de nieuwe Wlz. Zij zijn een vergeten groep, zo waarschuwen de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en netwerkorganisatie Ieder(in).
'Staatssecretaris Van Rijn vergeet een groep'
Foto: ANP Xtra

De groep mensen waar Hans Schirmbeck, directeur VGN en Yllja Soffer, directeur Ieder(in) zich zorgen over maken zijn kinderen en volwassenen die qua zorgzwaarte in aanmerking komen voor een verblijf in een instelling, maar thuiswonen omdat hun familie voor hen zorgt of een zorgaanbieder met een extramurale indicatie. Zij schrijven dit in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn. In de brief staan twee voorbeelden: Lieke van 12 jaar met een ernstige verstandelijke beperking. Zij gaat 9 dagdelen per week naar een kinderdienstencentrum en logeert regelmatig in een instelling. Of de 28-jarige Arno, die thuis wordt verzorgd door zijn vader, door de week naar de dagbesteding gaat en af en toe ergens logeert.

Inkoop zorg

‘Mensen als Lieke en Arno dreigen tussen wal en schip te vallen’, schrijven de directeuren in de brief aan Van Rijn. Deze groep houdt toegang tot de zorg op grond van de versmalde AWBZ of de Wlz (de nieuwe Wet langdurige zorg), maar het is nog altijd onduidelijk hoe ze dit moeten organiseren en om welke cliënten het precies gaat. VGN en Ieder(jn) maken zich ook zorgen dat een deel van de zorg voor deze mensen (zoals persoonlijke verzorging en een kortdurend verblijf) niet in het Wlz-domein terecht is gekomen. ‘We vrezen terughoudendheid bij de zorgkantoren bij de inkoop van de zorg, ook als de toegang wel geregeld is.’

Mantelzorgers moeten recht krijgen op ondersteuning in de Wet langdurige zorg. Dat bepleit Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers. ‘Wij krijgen nu al vragen van mantelzorgers die voor hulp van de ene naar de andere gemeente worden gestuurd.’ Lees meer

Groep in beeld

Het probleem is er dus op meerdere vlakken: er is geen beeld van wie er tot deze groep behoort en er is nog geen enkele communicatie geweest met de mensen en verzorgers die dit betreft. Volgens Schirmbeck en Soffer hebben het CIZ, de NZa en ZN allemaal stukjes van de puzzel, maar voelt geen van deze partijen voelt zich verantwoordelijk om de hele groep goed in beeld te brengen en hierover te communiceren. Het ministerie van Volksgezondheid neemt deze verantwoordelijkheid ook niet, vinden zij.

Oplossing

VGN en Ieder(in) denken dat het probleem opgelost kan worden als de betrokken instanties samenwerken en openheid van zaken geven. Zo kunnen kantoren gerichte zorg inkopen of in ieder geval een voorlopige offerte indienen voor de continuering van de huidige zorg. De twee directeuren zien graag dat iedereen met een indicatie voor een kortdurend verblijf automatisch toegang krijgt tot Wlz. ‘We hopen dat we u overtuigd hebben dat snelle actie nodig is om ook voor mensen zoals Lieke en Arno de transitie zorgvuldig te laten verlopen’.

Download de brief hier:

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik heb het hele verhaal niet gelezen maa rik wordt er misselijk van bij de eerste regels, dat Chronisch zieken en/of gehandicapten zo aan hun lot overgelaten worden.Wij hebben er heel veel verdriet en moeite mee dat onze dochter is overleden, maar denk dat ik dankbaar moet zijn dat zij ons niet heeft overleeft. Al die toestanden en regels, kon er eerder al niet goed tegen maar het is alleen nog erger geworden. Een vergeten groep??? hoe kun je als staatssecretaris nu een groep vergeten. Kijk wat meer on je heen!!!!!!!

 3. Financial pressure continues to mount as the Belastingdienst, the SVB and CAK try to squeeze more out of me. The Belastingdienst is very slow in paying refunds, but quick to demand payment for past years without netting credits against debits or processing appeals (bezwaars) on a timely basis. Without past years’ taxes being adjusted properly downward this leads to the SVB changing ones status and lowering ones AOW, plus the CAK radically increasing ones ‘Eigen bijdraag’.
  While my AOW payments increased by 0.2% this year, my landlord raised my rent by a maximum 2.4% to the nearest cent!
  In the past my PGB payments have been lowered twice and I’ve been informed that even this small €300 a month may be eliminated.
  All this downward pressure on my income only causes me continuous stress that greatly impacts negatively on my Rheumatoid Arthritis.
  I voted for the PvdA and thought that they would keep a balance to the overly aggressive austerity measures, but the PvdA has become a right of center party doing little to stop the VVD from continuing its rabid cutting of social benefits.
  What can be done to stop this slide into deep poverty and give us some hope for a better tomorrow?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.