Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Versoepeling indicatiestelling AWBZ-zorg

Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) wil enkele regels van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) aanpassen. Dit schrijft zij aan de Tweede Kamer. Zo hebben mensen met een ernstige handicap straks geen herindicatie meer nodig om in aanmerking te komen voor zorg. Ze krijgen voortaan één keer een indicatie die ze behouden voor de rest van hun leven.
Versoepeling indicatiestelling AWBZ-zorg

Met de aanpassingen die de staatssecretaris voorstelt, wil ze de indicatiestelling in de AWBZ-zorg versoepelen voor mensen met een ernstige aandoening die niet zal verbeteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen met een zware lichamelijke of verstandelijke handicap, de ziekte van Huntington, ernstige dementie of kinderen met een ernstige (terminale) ziekte. Bijstellen van de indicatie kan alleen als de situatie van de cliënt verandert. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, wordt de regeling in 2011 van kracht.

Standaardindicaties
De staatssecretaris stelt ook voor om per 2011 standaardindicaties in te voeren voor veel voorkomende verzorging, zoals wondverzorging, sondevoeding en zwachtelen. Hierdoor kan de behandelende professional de standaardindicatie zelf geven zodat de zorg meteen kan beginnen. Dit scheelt een hoop tijd en papierwerk.

Rol van zorgverlener
Verder wil Bussemaker zorgverleners een grotere rol geven in de indicatiestelling van hun eigen patiënten. Zij kennen hun patiënten het beste en kunnen een passend indicatieadvies opstellen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg volgt het advies op en controleert steekproefsgewijs of het een juiste indicatie was. Het CIZ houdt daardoor tijd over voor complexe indicaties. De staatssecretaris onderzoekt ook de mogelijkheid tot zelfindicaties voor cliënten die zelf willen aangeven welke zorg ze nodig hebben.

Link: Bouwen aan vertrouwen; toekomstvisie indicatiestelling AWBZ en CIZ

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: MinVWS Foto:ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.