Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verenigingen die zich verdiepen in Wmo hebben voorsprong’

Vrijwilligersorganisaties, verenigingen, wijkraden en andere burgerverbanden voelen zich nog steeds niet aangesproken als het gaat over de uitvoering van de Wmo. Dat blijkt uit het Wmo Trendrapport 2012 van MOVISIE. Inmiddels hebben de professionele organisaties wel de weg gevonden in deze andere manier van werken.
'Verenigingen die zich verdiepen in Wmo hebben voorsprong'

Sinds 2007 doet MOVISIE iedere twee jaar onderzoek naar de ervaringen van organisaties die een rol spelen in de uitvoering van maatschappelijke ondersteuning. In de eerste twee trendrapporten werden globaal dezelfde conclusies getrokken: professionele organisaties zijn nog zoekend naar hun rol in de uitvoering van de Wmo en de burgerverbanden voelen zich niet aangesproken.

Voortouw
Inmiddels blijkt uit het derde trendrapport dat veel professionele organisaties hun weg hebben gevonden. Welzijn Nieuwe Stijl lijkt geland te zijn bij welzijnsorganisaties en andere professionele aanbieders. Zij maken een omslag naar vormen van ondersteuning waarin het voortouw bij de burgers ligt. Ze zijn echter nog niet helemaal klaar, blijkt uit het onderzoek. Er valt nog veel te doen aan de samenwerking met organisaties uit andere sectoren en de samenwerking met de burgerverbanden. Verbindingen tussen welzijn, zorg, wonen, gezondheid, onderwijs, opvoedingsondersteuning en arbeid lijken nog schaars te zijn.

Bijdrage
Speeltuinverenigingen, sportclubs, buurtverenigingen, dorpsraden en andere burgerverbanden zijn zich niet bewust van de rol die zij spelen in de Wmo. Dat betekent niet dat zij geen bijdrage leveren aan het behalen van de doelen in de Wmo, maar dat zij zelf niet inzien hoe ze dat doen, zo concluderen de onderzoekers.

Risico’s
Het is niet per definitie erg dat burgerverbanden (of de civil society) zich niet bewust zijn van hun bijdrage aan de Wmo, maar er kleven wel risico’s aan. De kans is groot dat professionals, ambtenaren en politici die rol die de burgerverbanden spelen ook niet zien en het wiel weer opnieuw gaan uitvinden. Of dat er door die onzichtbaarheid bijvoorbeeld wordt bezuinigd op de scouting, terwijl zij misschien wel voorkomt dat sommige kinderen klant van de jeugdzorg worden. Burgerverbanden die zich verdiepen in de Wmo, in Welzijn Nieuwe Stijl, in De Kanteling, hebben een voorsprong en worden daarmee interessanter voor bijvoorbeeld de verdelers van de schaarser wordende subsidies, aldus het rapport.

Zichtbaar
Het is de taak van professionele organisaties en lokale overheden om de rol van burgerverbanden zichtbaar te maken, stellen de onderzoekers. ‘Zeker in deze tijd, waarin de opdracht van gemeenten groter wordt, maar het budget niet meegroeit.’

Het Wmo Trendrapport 2012 ‘Van samen zoeken naar samen werken’ is hier te downloaden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.