Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veranker ondernemerschap in welzijnsorganisaties’

Door de komst van de Wmo staat ondernemender werken nadrukkelijk op de agenda van welzijnsorganisaties. Reden voor MOVISIE om een pilot te starten waarin die organisaties leren om het ondernemerschap meer in hun bedrijfsvoering te verankeren. ‘We willen organisaties concreet helpen zich sterker te profileren, succesvol samen te werken en op een andere manier eigen inkomsten genereren.’
‘Veranker ondernemerschap in welzijnsorganisaties’

Door Ephraïm Patty – ‘We willen laten zien hoe je kwalitatief goed welzijnswerk kunt leveren in een veranderende lokale markt die nieuwe eisen stelt’, zegt Daan de Bruijn. Hij is organisatieadviseur bij het kennis- en adviesbureau MOVISIE en betrokken bij de pilot ‘Onderneem ’t in Welzijn’.

Andere relaties
‘De relaties tussen gemeentes en welzijnsorganisaties veranderen, ondermeer door veranderend subsidiebeleid en de invoering van de WMO. Hierdoor is die relatie steeds meer te vergelijken met een relatie tussen klant en leverancier en herkennen sommige welzijnswerkers zich niet meer in hun werkzaamheden.’

‘Ze vinden dat het er te marktgericht aan toe gaat. Het is van belang dat er een goede balans blijft bestaan tussen de vakinhoudelijke bijdrage en de wens om als welzijnsprofessional ondernemender te werken.’ MOVISIE doet ook onderzoek naar de gevolgen van ondernemend werken in welzijnsorganisaties.

Pilottraject
MOVISIE is al lang bezig met de ontwikkeling van beroepskrachten en het versterken van welzijnsorganisaties. Gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport onderzoekt het instituut hoe ondernemerschap in maatschappelijke organisaties gestimuleerd kan worden en welke ondersteuning daarbij nodig is. Met het pilottraject wil het bewezen inzichten en technieken koppelen aan nieuwe, meer experimentele aanpakken.

Ander gedrag
Welzijnsorganisaties moeten zich vooral bewust worden van het feit dat ze bepaalde zaken anders aan moeten pakken, denkt De Bruijn. ‘Het pilotproject helpt niet alleen bij die bewustwording, maar ook bij de stap van die bewustwording naar concreet gedrag.’ In het traject komt de verandering naar een ondernemende organisatie aan bod, de praktische vormgeving van het ondernemerschap en de ontwikkeling van de professionals.

Praktische informatie
Als u interesse heeft om deel te nemen, of als u meer informatie wil, kunt u contact opnemen met MOVISIE. Daan de Bruijn

d.debruijn@movisie.nl

030-7892098. Op basis van de inschrijving en motivatie voor deelname maakt MOVISIE een eerste selectie. Na een intakegesprek wordt een definitieve keuze gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.