Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel adviesaanvragen Welzijn Nieuwe Stijl

Gemeenten en welzijnsinstellingen maken volop gebruik van de adviestrajecten vanuit het stimuleringsprogramma 'Welzijn Nieuwe Stijl', zo meldt MOVISIE. Sinds de start van het programma in oktober kwamen er 56 aanvragen voor individuele ondersteuning binnen. Tot eind 2011 is er ruimte voor 90 aanvragen.
Veel adviesaanvragen Welzijn Nieuwe Stijl

In de praktijk kunnen meer dan 90 partijen ondersteuning aanvragen, bijvoorbeeld omdat aanvragen rond hetzelfde onderwerp gebundeld kunnen worden in een collectief aanbod. Dit bestaat uit trainingen, workshops en masterclasses over de veel voorkomende thema’s. Dit aanbod is komend jaar voor alle gemeenten en welzijnsinstellingen beschikbaar, meldt MOVISIE.

Stimuleringsprogramma
Welzijn Nieuwe Stijl is een landelijk stimuleringsprogramma ten behoeve van een vernieuwende en brede uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit programma is geïnititeerd vanuit het ministerie van VWS, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD). Kennisinstituut MOVISIE is ook betrokken bij Welzijn Nieuwe Stijl, onder meer bij de beoordeling en uitvoering van de adviestrajecten.

Acht bakens
De inhoud van de ondersteuningsvragen is divers. Thema’s zijn bijvoorbeeld de rol van opdrachtgever en opdrachtnemer, de opzet van een maatschappelijke agenda, versterking van de competenties van welzijnswerkers, werken volgens de acht bakens en omgaan met bezuinigingen in relatie tot kwaliteitsverbetering van het welzijnswerk.

Voorbeeld De Kanteling
Twee voorbeelden van aanvragen die veel genoemd worden: ‘Binnen het Wmo-loket willen we volgens de principes van de Kanteling gaan werken. De medewerkers van de Stichting Welzijn zullen hun uren dan voornamelijk gaan inzetten voor een uitgebreide intake, waarin naast de directe vraag van de klant ook zijn leefsituatie in beeld wordt gebracht en zicht wordt verkregen op de eigen kracht van de klant, het sociale netwerk en de mogelijkheid dat dit netwerk iets biedt op het gebied van zorg en welzijn. Formele zorg en informele zorg dienen goed samen te werken. Graag willen we een trainingstraject voor de medewerkers op deze terreinen.’

Voorbeeld faillissement 
‘Onze gemeente is in 2010 geconfronteerd met het faillissement van de plaatselijke welzijnsorganisatie. Het budgetcontract 2010 is overgenomen door een andere stichting welzijn. Begin oktober heeft het college besloten om door te gaan met deze organisatie. Het is de bedoeling om een budgetcontract aan te gaan voor 4 jaar waarin SMART geformuleerde doelen, resultaten en inzet wordt opgenomen. Graag ondersteuning hierbij.’

Aanvragen?
Wilt u deelnemen aan het programma Welzijn Nieuwe Stijl? Dien dan via www.invoeringwmo.nl een aanvraag in of neem contact op met de helpdesk invoering Wmo voor meer informatie over het programma, via 070-340 6100.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.