Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn weer naar Kamer voor pgb

Het zal niet lukken om de pgb-problemen voor 15 mei op te lossen, verwacht Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn Amsterdam. Deze week moet staatssecretaris Van Rijn zich voor de vijfde keer verantwoorden in de Tweede Kamer over de problemen met het pgb.
Eric van der Burg
'Het zal niet lukken voor de zomer.' - Foto: Nieuwsuur

De uitbetaling van ruim 250.000 zorgverleners loopt verre van vlekkeloos en staatssecretaris Van Rijn moet zich voor de vijfde keer verantwoorden in de Tweede Kamer. Het programma Nieuwsuur vroeg drie betrokkenen Illya Soffer (patiëntenkoepel Ieder(in)), Eric van der Burg (wethouder Zorg en Welzijn in Amsterdam) en Wouter van den Elsen, (vakblad Zorgvisie) naar hun visie.

Betaling

Wethouder Eric van der Brug ziet het probleem niet snel opgelost worden: ‘Het zal niet lukken voor de zomer, de achterstanden zijn te groot.’ De helft van de pgb-houders in Amsterdam heeft nog geen betaling binnen gekregen en in de wekelijkse updates ziet de wethouder dat aantal maar mondjesmaat dalen.

De uitbetaling van het persoonsgebonden budget wordt sinds dit jaar door de Sociale Verzekeringsbank gedaan. Dat loopt niet helemaal zoals het zou moeten. ‘Iedereen krijgt betaald’, werd al vroeg beloofd. Maar dat werd behoorlijk laat. Een overzicht >>

Onderschat

Illya Soffer, directeur van Ieder(in) vindt dat het zoveelste debat echt niet zal helpen. ‘Iedereen heeft de complexiteit van deze hele operatie schromelijk onderschat. ‘ Volgens haar zou de SVB zelf de mensen moeten bellen om samen na te gaan of ieder vinkje goed staat. Ook Van der Brug vindt dat de SVB duidelijker moet zijn. ‘Veel mensen denken: als ik mijn contract heb opgestuurd, dan is het goed. Maar zo werkt het niet. Het is aan de SVB om de mensen goed voor te lichten.’

Risico

Wouter van den Elsen, redacteur bij Zorgvisie, zegt dat Van Rijn een risico heeft genomen met het pgb, terwijl al bekend was dat er mogelijk problemen zouden ontstaan. Dat is volgens de redacteur een enorme gok aangezien de SVB onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid valt. Een ander ministerie, waar je als staatssecretaris van VWS minder grip op hebt. Ook hij verwacht niet dat de deadline van 15 mei wordt gehaald.

De staatssecretaris gaat 29 april in debat over dit onderwerp. Er is op 20 mei een zesde debat afgesproken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.