Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Brenk: 26.000 mensen thuiszorg omscholen

Het moet mogelijk zijn om 26.000 werknemers in de thuiszorg om te scholen en elders aan een andere baan te helpen. ‘Het wordt ongelooflijk moeilijk, maar dat willen we’, zei Abvakabovoorzitter Corrie van Brenk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Van Brenk: 26.000 mensen thuiszorg omscholen

Van Brenk onderhandelt met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over bezuinigingen in de thuiszorg. Volgens Brenk verdwijnt er in het laatste voorstel van Van Rijn 40 procent van het budget en daarmee 50.000 banen. Het is volgens haar niet realistisch om zoveel mensen van werk naar werk te begeleiden. Overigens stelt Van Rijn dat in zijn laatste bod 30.000 banen verdwijnen. Van Brenk houdt het dus op 50.000.


Bekijk hier de uitzending van Buitenhof >>Onderhandeling


De onderhandelingen tussen het kabinet en de Abvakabo over een zorgakkoord liepen vrijdag stuk, maar werden zaterdag toch weer opgepakt, nadat de gehele FNV, inclusief de Abvakabo, instemde met het sociaal akkoord van anderhalve week geleden.

Thuiszorg

Van Brenk stelt dat ze veel alternatieven heeft aangedragen voor de bezuinigingen van het kabinet, maar dat die steeds van tafel werden geveegd. Zij pleit voor overbruggingsmaatregelen en ’tijd kopen’. Dat kan onder meer door een deel van de winst van de zorgverzekeraars (1,4 miljard euro vorig jaar) terug te stoppen in de thuiszorg.

Partij

Van Brenk is lid van de PvdA, maar vindt dat het haar partij op het moment ontbreekt aan een ‘sociaal gezicht’. Volgens haar heeft de partij ‘ontzettend veel steken laten vallen’ in de kabinetsformatie. Fatsoenlijke zorg is daarbij onder meer het kind van de rekening geworden. Op dit terrein zit de PvdA volgens haar ‘helemaal fout’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.