Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Vakbond wil betere positie voor alfahulp

Vakbond FNV Bondgenoten werkt aan de oprichting van een werkgeversorganisatie van particulieren met een hulp aan huis. Zo moet de positie van verzorgenden, alfahulpen, schoonmaaksters en andere kleine dienstverleners worden verbeterd. Een fatsoenlijke beloning en sociale bescherming hebben prioriteit, dat meldt dagblad Trouw.
Vakbond wil betere positie voor alfahulp

Er moet een echte markt voor dienstverlening van de grond komen, stelt de vakbond in de krant. Juist met de groeiende vraag naar deze dienstverleners in de toekomst is het belangrijk om hun positie goed te regelen. Leontine Bijleveld en Eva Cremers deden onderzoek naar de positie van de hulp aan huis. Zij stellen dat de wet kleine dienstverleners uitsluit van rechten als een uitkering voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte. De regeling ‘Dienstverlening aan huis’, is volgens de onderzoekers discriminerend en in strijd met internationale afspraken.

Wmo
Nanny’s, verzorgenden, alfahulpen, werksters en andere huishoudelijke hulpen hebben recht op een betere positie, menen de onderzoekers. Deze –voornamelijk- vrouwen hebben in vergelijking met andere werknemers een marginale rechtsbescherming, aldus Bijleveld in de dagblad Trouw. Zij heeft samen met Cremers de positie getoetst aan internationale regels. Directe aanleiding was de verslechtering van de situatie van werkneemsters in de thuiszorg na invoering van de Wmo.

Zwartwerk
Bijleveld en Cremers vinden het hoog tijd dat er een echte markt voor diensten aan huis wordt ontwikkeld. Door deze diensten fiscaal aftrekbaar te maken, zal het zwartwerk afnemen en het kan geld opleveren. Er kan geld worden bespaard, aldus de onderzoekers, omdat het beroep op de duurdere zorg vermindert.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Trouw/Foto:ANP/Koen Suyk

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De “vakbond” voor alphahulpen bestaat al enige jaren en heet Stichting Alphatrots (http://www.alphatrots.nl) . Eén van de redenen voor oprichting van Stichting Alphatrots was de categorische weigering van FNV / ABVAKABO om ook maar één vinger voor alphahulpen uit te steken. “Wij vinden dat de alphahulp constructie niet zou mogen bestaan” was het argument waarmee werd geweigerd iets voor de alphahulpen te doen. Hopelijk is er een kentering gekomen in dit denken en krijgt Stichting Alphatrots er een machtig bondgenoot bij.

 3. de FNV lijkt op de verkeerde weg als ze van zorgafhankelijken werkgevers wil maken in plaats van consumenten/opdrachtgevers. een betere weg is de versterking van de positie van de alfahulpen als zelfstandig ondernemer, met de erkenning vanuit de opdrachtgevers, de verzekeraars en de NZa dat in de tarieven die zij mogen vragen ruimte moet zijn voor sociale zekerheid, pensioenvoorziening en andere kostenposten die het ondernemerschap met zich brengt. daaraan is bij de introductie van alfahulpen voorbij gegaan en het is dit probleem dat veel ZZP’ers in problemen brengt.

 4. Dat wordt toch hoog tijd, enkele jaren gelden werd er al over gesproken en nu nog niets geregeld?
  Alpha werk is zwaar werk en behoort normaal betaald te worden met recht op voorzieningen en opbouw van pensioen en dergelijke.
  Ik heb eerder ook Alpha werk gedaan, maar als ik het weer over moest doen, NOOIT……..
  Liever bij de thuiszorg in dienst of een ander bedrijf. Maar daar worden de huishoudelijke medewerksters ook uitgeknepen, en geen rechten. Of iemand van een schoonmaak bedrijf. Die dan weer blij mag zijn dat ze werk heeft.

 5. Het initiatief van Vakbond FNV Bondgenoten,
  juichen wij van harte toe.
  Al bijna 1,5 jaar is onze kosteloos te gebruiken site (zorgdienstenonline) de infrastructuur om de vrije keuze van hulpvragers en hulpbieders mogelijk te maken.
  Rechtsbescherming voor ondermeer Alfahulpen is niet iets wat zeker aandacht verdient.. Het uitbannen van zwart werk is een nobel streven maar de voorgestelde aanpak kan zeker haar waarde bewijzen.
  Bijleveld en Cremers vinden het hoog tijd dat er een echte markt voor diensten aan huis wordt ontwikkeld. Zoals gezegd de infrastructuur om dat idee te ondersteunen ligt er al.
  Nick Verhagen
  Namens Team ZorgdienstenOnline

 6. de Europese regelgevingen inzake het economisch gebeuren beogen o.a. met de verplichte aanbestedingsregels, zoals menige gemeente (ten onrechte) meende haar WMO-taken door inschrijvers/gegunden te kunnen laten uitvoeren, de concurrentie open en fair te houden. Daarbij lopen de sociale/arbeidsrechtelijke gevolgen bij de realisering van die europese regels altijd achterop en dat noopt dan weer tot het opstellen, ter voorkoming van oneerlijke concurrentie tussen de landen, tot regeling van die achterstanden. Om in dat geval tot goede regelingen te kunnen komen voor hen die tussen wal en schip zijn gevallen, dan wel dreigen te vallen, is het goed dat een algemeen aanvaarde belangenbehartiger de handschoen oppakt, met name voor die kleine wisselbaantjes in de huishoudelijke- en zorgsector, waarin doorgaans toch andere mensen het werk doen (bijv. in opdracht van de sociale dienst!!) dan de daarvoor doelbewust gekozen zzp-ers met aanmerkelijk betere bruto uurprijzen dan een alleenstaande moeder met kinderen die noodgedwongen die keleine wisselbaantjes moet doen tegen afbraakprijzen (als gevolg van de te lage inschrijvingen bij de aanbestedingen).
  Dus FNV doe je best om deze nadelige en oneerlijke concurrentie over de ruggen van doorgaans huishoudelijke- en zorgvrouwen zo snel mogelijk weg te nemen. Dit geldt bovendien ook voor ZZP-vrouwen die voor het miniumloon PGB-bedrag ook in die sector werkzaamzijn.

 7. Prima initiatief, maar pas op voor overregulering. Zelf werk ik als zelfstandig adviseur, maar ook zzp-er. Regelmatig zijn er van overheidswege ideeen om zaken als een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht te stellen. Echter, je bent niet voor niets ondernemer. Ondernemers willen graag zelf bepalen waar zij wel en niet aan willen deelnemen en dus betalen. Dat geldt ook voor de zzp-ers in de zorg. Dus laat iedereen alsjeblieft de mogelijkheid om een eigen keuze te maken en betrek de zelfstandigen om wie het gaat bij de ideevorming en besluitvorming. Een goede en continue voorlichting over de rechtspositie van de zelfstandigen is een eerste stap. Die liet in het verleden nogal te wensen over, vandaar de wetswijziging Wmo per 1 januari 2010. Doe verder niet alsof de verzorgenden zielig zijn, vaak hebben ze zelf al een duidelijke en weloverwogen keuze gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.