Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond juicht niet om indiensttreding alfahulpen

Door een wetswijziging op de Wmo zijn duizenden alfahulpen per 1 januari 2010 weer in loondienst genomen door de aanbieders van thuiszorg. Dat maakte staatssecretaris Bussemaker maandag bekend. Abvakabo FNV is blij met de wetswijziging, maar vindt het nog te vroeg om te juichen. 'Het aantal alfahulpen dat in loondienst treedt is te laag en zij gaan er fors op achteruit in salaris', aldus de vakbond.
Vakbond juicht niet om indiensttreding alfahulpen

Brancheorganisatie BTN schat dat er in de loop van dit jaar zo’n 10.000 alfahulpen over een regulier arbeidscontract beschikken. Dat vindt de vakbond nog veel te weinig op een totaal van 80.000 alfahulpen die op dit moment als zelfstandige werken.

Laag salaris
‘Zorginstellingen blijven aarzelen om ze in loondienst te nemen’, zegt zorgbestuurder Wim van de Hoorn. ‘De tarieven van de gemeenten blijven te laag om huishoudelijke verzorging via een normaal loondienstverband mogelijk te maken. Zelfs met het lagere salaris dat de voormalig alfahulpen nu in loondienst ontvangen.’

Achteruit

Alfahulpen die in loondienst treden, gaan er 20 procent op achteruit in hun salaris, stelt de Abvakabo FNV. ‘De werkzaamheden worden in de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) ingeschaald in een schaal met een lager loon.’

Geld overhouden
Daarnaast stimuleren gemeenten nog steeds de alfahulpconstructie waarbij alfahulpen niet meer via zorginstellingen worden ingezet, maar rechtstreeks door de gemeente, vindt de vakbond. Gemeenten zouden er zo meer geld aan overhouden, omdat de vergoeding voor alfahulpen lager is dan de vergoeding aan een zorginstelling. Wat de vakbond betreft moeten de gemeenten de cliënten stimuleren zorg in natura af te nemen via de zorginstelling.

Lees ook: Alfahulpen terug in loondienst

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Abvakabo FNV/Foto: ANP/Guido Benschop

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.