Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TSN thuiszorg moet verlaging loon terugdraaien

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, moet de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terugdraaien. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald.
hulp bij huishouden
TSN Thuiszorg kondigde eerder dit jaar aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen - Foto: iStock

TSN Thuiszorg kondigde eerder dit jaar aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden.

In strijd met CAO

Volgens de rechter mogen de financiële problemen van het bedrijf niet afgewenteld worden op de medewerkers. Ook handelde TSN met de maatregel in strijd met procedures in de cao van het personeel.

Actie

‘Dit is een overwinning voor de honderden thuiszorgmedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd. Maar hiermee alleen zijn de thuiszorgproblemen niet opgelost’, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. Hij wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ingrijpt en stopt met bezuinigen op de thuiszorg.

De lonen bij TSN zijn op het laagste niveau binnen de cao, maar dus nog wel conform de cao. Ookal had TSN dat liever anders gezien, zegt directeur Zion Jongstra. Lees meer>>

Massaontslag

TSN Thuiszorg wilde vrijdag geen inhoudelijke reactie geven. ‘Wij gaan de uitspraak eerst bestuderen’, zegt een woordvoerder.

De loonsverlaging en ook het massaontslag bij TSN hebben geleid tot grote woede onder de medewerkers.

Salaris

De zaak tegen TSN staat niet op zich. FNV won eerder al een zaak tegen thuiszorgorganisatie Vérian, die ook de lonen van medewerkers fors verlaagde. ‘Thuiszorgmedewerkers kunnen niet meer rondkomen als hun salaris met 30 procent wordt gekort. Het is absurd dat we elke keer via de rechter de uitbetaling van het normale loon moeten afdwingen’, aldus vakbondsman Van Dijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.