Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Tot 2020 groeit het aantal banen in de zorg’

De arbeidsmarkt in de zorg gaat herstellen door toenemende vraag naar zorg. De afgelopen jaren nam de werkgelegenheid in de zorg af door bezuinigingen.

De vraag naar personeel in de zorg zal tot 2020 toenemen met 35.000 tot 126.00 werkers. Het werk in de zorg verandert ook omdat de zorg complexer wordt, de voorkeur van mensen verandert en door ontwikkeling van technologie. Dat schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer.

Werkgelegenheid

Dit is een opmerkelijke constatering van de bewindslieden, omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek in augustus van dit jaar nog becijferde dat het aantal banen in de zorg- en welzijnssector met 5% was gedaald. Terwijl de werkgelegenheid in Nederland groeit. Lees het artikel: Meer banen, maar niet in zorg en welzijn>>

Ouderen

Volgens de bewindslieden zijn onder meer afspraken gemaakt over de ontwikkeling van nieuwe functies om ouderen thuis te ondersteunen. Zij doelen op nieuwe beroepen waarbij een combinatie wordt gemaakt van ondersteuning bij schoonmaak, boodschappen administratie en het tegengaan van eenzaamheid.

Om- en bijscholing

De transitie in de langdurige zorg zal leiden tot een verandering van de vraag naar personeel op andere plekken in de zorg, zoals in de eerstelijn en in de acute zorg. Om die reden wordt, volgens de bewindslieden, de groei in werkgelegenheid vooral verwacht onder middel en hoger opgeleid personeel. Schippers en Van Rijn doen een beroep op om- en bijscholing van werknemers. Volgens hen zijn inmiddels via zogenoemde regionale sectorplannen ruim 40.000 medewerkers om- en bijgeschoold. In 2017 komen daar nog 20.000 bij.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.