Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Thuiszorg niet meer aan de stopwatch’

Mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen in de toekomst meer tijd en aandacht krijgen van hun verzorgenden. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, hoeven de thuiszorgmedewerkers hun werk straks niet per minuut in te delen en te registreren. Uitspraken hierover in De Telegraaf vrijdag worden bevestigd door zijn woordvoerder.
'Thuiszorg niet meer aan de stopwatch'

Van Rijn wil dat er een nieuw soort wijkverpleegkundige komt die bepaalt welke zorg de hulpbehoevende nodig heeft. Nu is de zorgindicatie leidend. Die hulp wordt tot op de komma ingevuld. Dat levert een hoop papieren rompslomp op waar de thuiszorgers veel tijd aan kwijt zijn.

Inzetbaarheid

De thuiszorgmedewerkers worden voortaan niet meer betaald voor het aantal bezoeken dat op een dag is afgelegd maar voor hun inzetbaarheid op die dag, zo is het idee. Zo kan de hulp beter worden afgestemd op de werkelijke behoefte.

Langdurige zorg

Van Rijn werkt aan een modernisering van de verpleging en zorg, die begin 2015 ingevoerd moet zijn. De Tweede Kamer moet er nog mee instemmen. De wijzigingen moeten ook veel geld besparen. In 2017 moet de langdurige zorg net zo duur zijn als die nu is: ruim 27 miljard euro per jaar, aldus de woordvoerder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.