Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tachtig procent meldingen kindermishandeling terecht

Gemiddeld 80 procent van de meldingen bij een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) blijkt na onderzoek terecht. Dat meldt Jeugdzorg Nederland. Het aantal adviesvragen en meldingen blijft onverminderd stijgen, zo blijkt uit jaarcijfers van het AMK over 2011.
Tachtig procent meldingen kindermishandeling terecht

Jaarcijfers Advies- en Meldpunt Kindermishandeling 2011 >>

Zo’n 38 procent van de meldingen gaat over kinderen die getuige zijn van geweld in een gezin. Daarvan is 90 procent van de meldingen terecht. Sinds 2005 stijgt het aantal adviezen én het aantal onderzoeken door het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) – onderdeel van Bureau Jeugdzorg. Dat wil niet zeggen dat kindermishandeling automatisch ook is toegenomen. Wel dat de mishandeling sneller en beter wordt gesignaleerd rondom een kind en gezin, aldus Jeugdzorg Nederland.

Stijging

De stijging van het aantal eerste contacten dat Bureau Jeugdzorg met de betreffende gezinnen heeft is in 2011 toegenomen van 62.001 naar 65.993. In dat jaar zijn 46.739 adviezen uitgebracht en 19.254 onderzoeken gedaan. Dat betekent dat het aantal adviezen, onderzoeken en het aantal eerste contacten met 6 procent is gestegen.

Vrijwillige hulp
Het grootste deel van de adviesvragen en meldingen voor onderzoek is afkomstig van beroepskrachten. Het aantal onderzoeken, gestart na een telefoontje van mensen uit de privéomgeving, is sinds 2005 nagenoeg gelijk gebleven, wel neemt het aantal adviesaanvragen uit de privéomgeving toe. Het AMK brengt sinds 2005 steeds vaker vrijwillige hulp op gang. Met enige drang accepteren ouders dan vrijwillige hulp, waardoor een maatregel van kinderbescherming niet nodig is.

Bron: Jeugdzorg Nederland/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.