Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strijd om afgesloten cao thuiszorg

CNV Publieke Zaak dreigt de uitvoering van het cao-akkoord voor 360.000 werknemers in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen tegen te houden. Werkgeversorganisaties Actiz vindt de opstelling van CNV Publieke Zaak onbegrijpelijk en schandalig.
Strijd om afgesloten cao thuiszorg

De nieuwe cao, waarover in december overeenstemming is bereikt, voegt de twee aparte cao’s voor de thuiszorg en voor de verpleeg- en verzorgingshuizen samen.

Nieuwe cao
De nieuwe cao bevat onder meer een loonsverhoging van 10% tussen 2007 en 2010, een verdubbeling van de stagevergoeding voor leerlingen en een verhoging van de eindejaarsuitkering. Afgelopen maand zijn de lonen al met 6% verhoogd.

Kritiek CNV
De leden van CNV Publieke Zaak wezen het nieuwe cao-akkoord onlangs af, omdat het onacceptabele verslechteringen met zich meebrengt. Wat de CNV betreft is de oude cao-thuiszorg, die loopt tot oktober 2008, nog steeds van kracht. In verpleeg- en verzorgingshuizen was de oude cao al verlopen en is de nieuwe gewoon van kracht, ondanks dat de CNV-bond hier niet mee heeft ingestemd.

‘CNV schaadt belangen’
Actiz vindt de opstelling van CNV PZ onbegrijpelijk en schandalig. De organisatie vindt dat de vakbond met deze actie de belangen van de branche en werknemers ernstig schaadt. De verslechteringen voor de thuiszorg waar CNV melding van maakt zijn nauwelijks het vermelden waard of niet op waarheid gebaseerd, stelt Actiz. CNV meldt onder meer dat de laagste loonschalen in de thuiszorg worden verlaagd en verlof wordt verminderd. Dit is niet het geval. Niet alleen worden de salarisschalen dit jaar met 6% verhoogd, ook kunnen groepen werknemers zoals kraamverzorgenden een hoger salaris bereiken, is de reactie van Actiz.

Reactie Actiz
‘Nee zeggen tegen een cao-akkoord kan en mag altijd, maar omwille van eigen belang de branche en de medewerkers schaden met zo’n actie is onverantwoord. Wij zullen dan ook niets gedegen laten aan welke actie van CNVdan ook en het cao-akkoord ook in de thuiszorg gewoon uitvoeren’, zei Aad Koster, directeur bij Actiz. Vakbond Abvakabo FNV is positief over het besluit van werkgeversorganisaties Actiz om de cao verpleeg, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) per 1 januari 2008 in te laten gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.