Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Statushouders verdringen zorgmedewerkers niet’

Er is geen sprake van verdringing van Nederlandse zorgverleners nu asielzoekers met een verblijfsvergunning een werktraject aangaan in de zorg. Dit antwoordt staatssecretaris Martin van Rijn van VWS op Kamervragen van Fleur Agema (PVV).

In Katwijk worden momenteel vier statushouders opgeleid voor een baan in de ouderenzorg. Dit is een initiatief van zorgorganisatie DVS/Verzorgd Leven. De asielzoekers zijn geselecteerd voor dit project  omdat ze een zorgdiploma hebben of affiniteit en werkervaring met zorg. Fleur Agema van de PVV bekritiseerde dit omdat er ‘net 75.000 mensen ontslagen zijn omdat er zogenaamd bezuinigd moest worden’.

Personeelsbeleid

Van Rijn ziet dit anders. Hij schrijft in zijn antwoord op de Kamervragen van Agema dat instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeels- en kwaliteitsbeleid. ‘Vanuit arbeidsmarktperspectief bezien is er geen onderscheid tussen de nieuw tot de Nederlandse zorgmarkt toetredende statushouders en de al tot de zorgarbeidsmarkt behorende zorgverleners’. Hij ziet het dan ook niet als verdringing als een instelling kiest om statushouders aan te nemen.

Tien statushouders

Het project van DSV/Verzorgd Leven is niet gesubsidieerd. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk tien statushouders aan het project mee gaan doen. Zij wonen in leegstaande appartementen en betalen huur- en servicekosten aan DSV. Het COA heeft geholpen bij de selectie van de tien werknemers.

Lees hier de antwoorden van Van Rijn op de Kamervragen >>

Er moeten direct meer studenten worden opgeleid in de zorg en in pedagogische mbo-opleidingen. Ook al worden nu nog veel mensen ontslagen in de zorg- en welzijnssector, over 2 jaar is er een groot tekort. Blijkt uit de arbeidsmarktrapportage Zorg en Welzijn. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.