Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stappenplan voor cruciale fase nieuwe Wmo

Staatssecretaris Martin van Rijn wijst de gemeenten op de focuslijst voor de nieuwe Wmo. Volgens de staatssecretaris en het TransitiebureauWmo is er een aantal punten waar gemeenten aan moeten voldoen om de maatschappelijke ondersteuning in orde te krijgen voor 1 januari 2015. ‘De transitie Wmo nadert nu een volgende cruciale fase’, aldus Van Rijn.
Stappenplan voor cruciale fase nieuwe Wmo

De nieuwe Wmo maakt het mogelijk dat meer mensen met ondersteuning en zorg thuis kunnen blijven wonen. De gemeenten worden hierbij verantwoordelijk voor de ondersteuning van burgers. Zij moeten zich samen met aanbieders en cliëntenorganisaties voorbereiden op deze veranderingen.

 

Lees meer in het Dossier Transitie >>

Focus

Op de zogenaamde focuslijst van de staatssecretaris en het TransitiebureauWmo (een samenwerkingsverband van VNG en VWS) staan de stappen die gemeenten op zijn minst moeten zetten om klaar te zijn voor de nieuwe Wmo. Wat moet er volgens deze lijst gebeuren?

 

Voor 1 oktober 2014 moeten gemeenten de maatschappelijke ondersteuning inkopen, zodat er per 1 januari 2015 een passend aanbod is van ondersteuning.

 

Het plan en de wetgeving voor de Wmo 2015 moeten voor 1 november 2014 door de gemeenteraad worden vastgesteld.

 

Gemeenten hebben voor 1 november 2014 een laagdrempelige, herkenbare toegang tot maatschappelijke ondersteuning georganiseerd en er is cliëntenondersteuning beschikbaar.

 

Burgers en professionals worden na publicatie van de Wmo 2015 in het Staatsblad geïnformeerd over hoe het Wmo-beleid er uitziet, hoe de gemeente de Wmo 201 gaat uitvoeren en welke gevolgen dat voor hen heeft.

 

De maatschappelijke ondersteuning is van beleid tot uitvoering voor 1 januari 2015 ingebed in de gemeentelijke organisatie.

 

De gemeenten worden gevolgd met het Transitievolgsysteem waarmee ze kunnen kijken hoe ver ze zelf zijn met de hervormingen. Ze kunnen zo ook hun eigen voortgang vergelijken met andere gemeenten en regio’s.


Download hier de Focuslijst Wmo 2015 >>

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een  abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.