Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stagiaire in gewone baan heeft recht op minimumloon

Stagiaires die feitelijk in een normale dienstbetrekking werken, hebben recht op het minimumloon. Dat heeft de Inspectie SZW geoordeeld na onderzoek in 2 ggz-instellingen die alleen een stagevergoeding betaalden aan mensen die hun opleiding al hadden beëindigd.
stagiaire
instellingen die stagiaires benadelen krijgen een boete opgelegd door de Inspectie SZW - Foto: Picscout

Twee instellingen in de ggz hadden stagiaires in dienst die feitelijk een gewone dienstbetrekking hadden. Ze werkten gemiddeld 32 uur in de week en hadden hun opleiding inmiddels afgerond. Toch ontvingen zij van de instellingen een stageloon: namelijk 300 euro er maand. De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft na onderzoek bepaald dat het wettelijk minimumloon hier van toepassing is. De instellingen hebben hun beleid aangepast.

Stage loon

De Inspectie heeft onderzoek gedaan bij 32 stagiaires die bij de twee ondernemingen werkten. De betrokken stagiaires hebben alsnog recht op de aanvulling van hun stageloon tot het minimumloon. De Inspectie heeft de instellingen hiervoor vier weken de tijd gegeven. Niettemin krijgen de instellingen toch een boete opgelegd door de Inspectie voor het overtreden van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Een op de drie afgestudeerde psychologen en orthopedagogen voelt zich uitgebuit op stages en werkervaringsplekken. Dat blijkt uit een enquête van de verenigingen voor psychologen en pedagogen. ‘Werkervaringsplaatsen worden gebruikt om volwaardige arbeidsplekken te vullen.’ Lees meer>>

Minimumloon

De betrokken instellingen hebben al tijdens de onderzoeksperiode maatregelen genomen. Zo is men circa mei 2016 begonnen met het in dienst nemen van de aanwezige stagiaires met een arbeidsovereenkomst tegen het minimumloon. Sinds oktober 2016 krijgen alle werknemers een arbeidsovereenkomst conform CAO-loon aangeboden. Beide ondernemingen zijn gestopt met het aanbieden van stageplaatsen aan mensen die hun opleiding hebben afgerond.

Misbruik

De inspectie SZW zegt op haar website over de stage: ‘Bedoeld om te leren in een arbeidsomgeving. Voor een stage hoeft geen wettelijk minimumloon te worden betaald. Toch wordt er regelmatig misbruik gemaakt van stagiairs. Zij voeren werk uit van een ‘gewone’ werknemer dat gericht is op productie draaien en omzet maken. De ‘stagiair’ heeft in dat geval wel recht op het wettelijk minimumloon.’

Meer informatie over de regels voor stageplekken op het ministerie van SZW>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.