Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Sezai Aydogan stond voor emancipatie in Turkse gemeenschap

Kritisch naar de hulpverlener, maar ook naar de Turkse gemeenschap in Nederland. Sezai Aydogan speelde een belangrijke rol in het op de kaart zetten van de aanpak van eergerelateerd geweld in Nederland en het bespreekbaar maken van huiselijk geweld in allochtone kring. Vrijdag 13 juli overleed Sezai op 43-jarige leeftijd in Turkije aan de gevolgen van kanker.
Sezai Aydogan stond voor emancipatie in Turkse gemeenschap

Sezai kwam in 1999 in dienst bij TransAct (later MOVISIE) als trainer en beleidsadviseur op het gebied van diversiteit en huiselijk geweld. Opgegroeid in Turkije en opgeleid als psycholoog aan de universiteit van Ankara, nam hij als migrant een bijzondere positie in. Hij was geen gastarbeiderskind, maar juist een goed opgeleide kennismigrant. Hij zag dat de meeste Turken in Nederland veel traditionelere opvattingen hadden dan de intellectuele kring waar hij uit voortkwam.

Kritisch

Sezai was kritisch naar de hulpverleners, maar ook naar de Turkse gemeenschap. De hulpverleners moesten door een multiculturele bril leren kijken en snappen dat eerwraak echt iets anders is dan  huiselijk geweld. Binnen de Turkse kring bekritiseerde hij de sterke gemeenschapscultuur: ‘Wie niet meedoet komt in een sociaal isolement terecht. Men negeert je in het koffiehuis of inde moskee. Een feilloos systeem eigenlijk.’

Politiek

In 2004 was Sezai nauw betrokken bij de oprichting van het Nationaal Platform Aanpak Eerwraak, waaruit later met steun van onder anderen Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali  het programma Eergerelateerd Geweld voortkwam dat alle relevante ministeries en beroepsgroepen om de tafel bracht. Sezai was gedreven om onderwerp politiek en via de media te agenderen, maar ook om met mensen uit de praktijk te werken. Veel ambtenaren op de ministeries werden door hem bijgepraat en namen zijn beleidsadviezen over. Netwerken was voor hem een tweede natuur. Hij gaf de afgelopen twaalf jaar voorlichting en trainingen aan hulpverleners, aan Turkse verenigingen en binnen moskeeën.

Cultuur

Steeds hamerde hij op het kijken vanuit een verschillende perspectieven en het niet te snel verwijzen naar cultuur als oorzaak van alle kwaad. Tegelijkertijd spoorde hij in Turkse kring mensen aan tot vrije partnerkeuze en om vrouwenemancipatie en de rol van mannen aan de orde te stellen. Hij vond vooral dat mannen veel te makkelijk weg kwamen met hun gedrag naar vrouwen. In zijn vrije tijd coachte hij allochtone jongeren die in eigen kring met emancipatie bezig waren.

In 2007 ging hij bij De Waag werken als daderhulpverlener, met plegers van huiselijk geweld. Ook ging hij in het bestuur van Stichting Kezban om van daaruit het onderwerp te blijven agenderen en nieuwe projecten op touw te zetten. Sezai overleed in Istanbul en laat een dochtertje van vijf achter.

6 REACTIES

  1. Veel sterkte gewenst aan allen die Sezai kenden! Ik mocht met hem samenwerking tijdens mijn werk bij TransAct als projectcoördinator voor Stichting Kezban. Sezai was een bevlogen man met bijzonder veel kennis en een warm hart. Hoe onbegrijpelijk dat zijn leven maar zo kort mocht zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Heel triest, Groot verlies voor “divers Nederland’. ik wens zijn nabestaanden veel sterkte! Ik heb Sezay meegemaakt in Amsterdam, waar hij een groep Turkse vrouwen/moeders met een gehandicapt kind emotionele ondersteuning gaf. Zeer bevlogen en hartverwarmend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.