Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet: ‘Uitstel decentralisatie Jeugdzorg is beter’

André Rouvoet, voormalig minister voor Jeugd en Gezin, zou het beter vinden om de transitie jeugdzorg uit te stellen. Dat zegt hij in een interview in het relatieblad van kennisinstituut MOVISIE. Hij vraagt zich af of de gemeenten goed voorbereid zijn op de transitie jeugdzorg.
Rouvoet: ‘Uitstel decentralisatie Jeugdzorg is beter’
Foto: ANP-Photo/Freek van Asperen

Rouvoet zegt in het interview positief tegenover de transitie te staan, maar hij ziet ook dat het bestuurlijke proces veel energie vraagt van de verschillende partijen. ‘Er gaat veel afkomen op gemeenten en ook nog eens heel veel tegelijk. De transitie moet in 2015 plaatsvinden, maar het is de vraag of de gemeenten er al goed op voorbereid zijn. Het zou beter zijn om gemeenten de ruimte te geven door de transitie naar achteren te schuiven dan wel te wachten met de overheveling van andere taken zoals uit de AWBZ’, aldus Rouvoet.

Seksueel misbruik
Rouvoet leidt op het moment een onafhankelijke commissie die een Kwaliteitskader Voorkomen Seksueel Misbruik ontwikkelt voor de jeugdzorg. Uiterlijk 1 mei 2013 moet dit kwaliteitskader ontwikkeld zijn, stelt Rouvoet. Het is vervolgens aan de sector om te komen tot ‘een cultuuromslag waarin dit taboeonderwerp structureel aangepakt wordt’.Behappen


Ook hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur Marcel Boogers denkt dat gemeenten niet klaar zijn voor de transitie. Hij zegt in hetzelfde blad dat de decentralisaties te zwaar zijn voor kleine gemeenten. ‘Gemeenten tot 40.000 inwoners kunnen deze ontwikkelingen over het algemeen niet behappen. Het is ingewikkelde materie, bijvoorbeeld omdat de verschillende doelgroepen zeer divers zijn. Ambtenaren in zulke gemeenten hebben soms het hele transitiedossier in hun portefeuille, dat is echt te veel.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.