Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam succesvol in aanpak werkloosheid

De werkloosheidsaanpak in Rotterdam blijkt zo succesvol dat behalve andere gemeenten ook het nieuwe kabinet deze werkwijze ambieert. In het akkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV staat dat er één regeling moet komen om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.
Rotterdam succesvol in aanpak werkloosheid

Landelijk spraken VVD, PvdA en CDA al een tijd over samenvoegen van de regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt: bijstand, sociale werkvoorziening en Wajong voor jonge mensen met een handicap. Rotterdam is het ruim vier jaar geleden gaan uitproberen. ‘Het zijn alleen maar hokjes die belemmerend werken om voor mensen een baan te vinden’, zegt Johan Vermeer, directeur Mensen en Middelen bij Roteb in Rotterdam.

Problemen

Bij dit reinigings- en productiebedrijf werken vijfduizend mensen, onder wie de mensen uit de bijstand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn moeilijk aan een baan te helpen omdat ze vaak meerdere problemen hebben: financieel, in het gezin, psychisch en/of met huisvesting. Bovendien hebben ze vaak al meer dan tien jaar niet meer gewerkt.

Begeleiding

In de Rotterdamse aanpak worden mensen eerst intensief begeleid, ook in het aanpakken van eventueel andere problemen. ‘Als je ze zonder begeleiding aan het werk zet, vallen ze veel sneller terug’, licht Sandra Leferink, jobcoach bij Roteb, toe. Ze leren weer om op tijd op te staan, worden begeleid in hun houding en gedrag op het werk en hoe ze met collega’s en hun leidinggevende omgaan.

Positief

‘Rotterdam is een van die steden waar ze heel serieus en systematisch kijken hoe je bestaande regelingen zo kunt hanteren dat meer mensen aan het werk kunnen komen. Dat is heel positief’, zegt voorzitter René Paas van Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten. ‘Rotterdam heeft een traditie van uitproberen. Ze trekken zich daar niet al te veel aan van allerlei regelingen, maar stellen zich simpelweg ten doel om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.’

Stage

Inmiddels zijn in Rotterdam 25.000 mensen uit de bijstand. De helft heeft betaald werk, de anderen doen vrijwilligerswerk, lopen stage, zijn weer terug naar school of werken met behoud van een uitkering. Dat is een verdubbeling van het resultaat in de periode voor de nieuwe aanpak. Voor de nieuwe collegetermijn wil verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer 20.000 mensen uit de bijstand aan het werk helpen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Evert Elzinga

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.