Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Resultaat over nieuwe CAO Gehandicaptenzorg

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. Dit is tot stand gekomen in samenwerking met de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FNZ en NU’91.
Resultaat over nieuwe CAO Gehandicaptenzorg

Een belangrijk onderdeel is de afspraak over de modernisering van het levensfasebeleid. Met dit beleid biedt de cao werknemers meer mogelijkheden om werk en privé goed te combineren. Er wordt dan rekening gehouden met de levensfase waarin een werknemer zich bevindt en daarmee samenhangende behoeftes. Hierdoor is een belangrijke zet gemaakt om de aantrekkelijkheid van de gehandicaptenzorg voor medewerkers van alle leeftijden te vergroten.

Persoonlijk budget
Verlofregelingen, waar slechts bepaalde leeftijdsgroepen gebruik van mogen maken, worden vervangen door een persoonlijk budget levensfase (PBL). Vanaf 2010 heeft iedere werknemer hier recht op. Naar keuze kan het direct of op langere termijn worden ingezet. In een periode van vier jaar groeit het PBL van 20 naar 35 uur per jaar. Andere leeftijdsafhankelijke (ontzie)regelingen komen per 2010 te vervallen. Met uitzondering van de nachtdiensten; medewerkers van 57 jaar en ouder mogen zelf bepalen of zij nachtdiensten willen draaien. Mensen jonger dan 57 jaar hebben deze keuze nog niet.

Lonen
De nieuwe cao heeft een looptijd van 26 maanden en zal geldig zijn van januari 2009 tot maart 2011. De lonen stijgen per 1 december 2009 met 1,5 procent en per 1 juli 2010 met 1 procent. Verder stijgt de eindejaarsuitkering in twee stappen met 1,1 procent naar 5,75 procent. Daarbovenop ontvangen werknemers eind 2009 een eenmalige uitkering van 1,25 procent.

Grote stap
De voorzitter van de werkgeversdelegatie, Jan Fidder, noemt het resultaat een doorbraak. ‘De modernisering van het levensfasebeleid staat al jaren op de agenda. Het is verheugend dat we nu met de vakorganisaties een grote stap hebben gezet. Dat maakt de branche aantrekkelijker voor werknemers en nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Het biedt bovendien meer mogelijkheden voor een efficiënte en gezonde inzet van personeel’, aldus Fidder.

Op 29 oktober aanstaande wordt het akkoord aan de leden van de VGN ter instemming voorgelegd.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: VGN/Foto:ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.