Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Registratieplicht voor particuliere zorgcentra

Privéklinieken, particuliere verpleeghuizen en verzorgingshuizen moeten zich binnenkort verplicht registreren. Dat maakt het voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) makkelijker om toezicht te houden. Nu ontbreekt het de IGZ aan een volledig overzicht.
Registratieplicht voor particuliere zorgcentra

De Eerste Kamer heeft dinsdag 13 april ingestemd met de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving (Wubhv) waarin onder meer de verplichte registratie is vastgelegd. De inspectie krijgt ook extra instrumenten om de kwaliteit van de zorg af te dwingen.

Boetes

De IGZ kan volgens de nieuwe wet zelf bestuurlijke boetes en dwangsommen opleggen, zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie.  De inspectie kan instellingen en zorgverleners zo krachtiger dwingen om zich te houden aan kwaliteitseisen en overtredingen sneller straffen.

Inzage
De inspectie krijgt ook inzagerecht in medische dossiers van patiënten zonder toestemming, als dat voor haar taak noodzakelijk is.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Ministerie VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.