Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Principeakkoord cao VVT zonder Abvakabo

Vakbonden CNV Publieke Zaak, FBZ en NU'91 hebben dinsdag een onderhandelingsakkoord bereikt met werkgeversorganisaties Actiz en BTN over een nieuwe cao in de verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg (VVT). De grootste bond Abvakabo FNV ging niet akkoord.
Principeakkoord cao VVT zonder Abvakabo

Lees hier het principeakkoord cao VVT

Abvakabo, dat het overgrote deel van de zorgsector vertegenwoordigt, gaat niet akkoord met het loonbod van de werkgevers van een stijging van 2,2 procent over 18 maanden en houdt nu een referendum onder alle medewerkers van de VVT.

Akkoord
Vorige week liep het overleg met de vakbonden nog stuk. Gezien de economische situatie, de sombere verwachtingen en de loonsverhogingen die in andere cao’s zijn afgesproken, gingen de kleinere bonden alsnog akkoord met het loonbod van de werkgever van een stijging van 2,2 procent over 18 maanden. De nieuwe cao loopt tot 1 september 2013.

Werkvloer
De leden van deze vakbonden moeten het akkoord nog wel goedkeuren. Maar dat ziet Michel van Erp, woordvoerder van vakbond NU’91 wel gebeuren. ‘We zijn niet bepaald over één nacht ijs gegaan en de onderhandelaren hebben veel contact gehad met de klankbordgroep. Een groep leden die goed contact heeft met collega’s op de werkvloer en weet wat er speelt.’ Wanneer de leden instemmen met het akkoord dan gaat de cao VVT gelden voor iedereen in de sector, stelt Van Erp. ‘Wanneer twee of meer werknemerspartijen akkoord gaan, is dat beslissend.’ Het maakt volgens hem niet uit dat de grootste vakbond niet meegaat in de afspraken.

Aantrekkelijk
‘Het komende jaar zal voor de hele sector niet makkelijk worden. Maar met deze cao in de hand hebben wij in elk geval de mogelijkheid om ondanks de crisis, de belangen van de werknemers in de VVT veilig te stellen en door te gaan met het aantrekkelijk houden of aantrekkelijker maken van het werken in de VVT’, aldus de onderhandelaars van de drie bonden.

Turbulent
Een turbulent onderhandelingsproces als deze – de onderhandelingen zijn meedere keren afgebroken- komt niet heel vaak voor, zegt Van Erp. ‘Dat onderhandelingen tijd nodig hebben, weten we. Maar in dit proces hebben we veel tijd verdaan. Het proces is behoorlijk gefrustreerd met zaken die niet met de cao te maken hadden. Dit is voor niemand goed, niet voor de werkgevers en niet voor de werknemers.’

Lees ook:

Bron: ANP-Photo

2 REACTIES

  1. Enig idee hoeveel procent in onze sector vakbondslid zijn.? Helaas te weinig en al jaren hebben de vele Niet-leden de keus gemaakt om het stemmen over de CAO VVT aan hun collega, een vakbondslid met stemrecht, over te laten.
    Ik denk dat je kunt stellen ( met de huidig geldende procedure) daardoor wel 80 % van alle VVTwerknemers vertrouwen heeft in degene die bij de vakbond betrokken zijn dat zij de juiste keus maken over de volgende CAO VVT.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.