Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Principe-akkoord CAO VVT bereikt

De vakbonden en de werkgeversorganisaties hebben vrijdagavond een principe-akkoord gesloten voor de cao verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, jeugdgezondheidszorg en kraamzorg. Voor ruim 400.000 medewerkers in de zorg betekent het akkoord onder meer een structurele loonsverhoging.
Principe-akkoord CAO VVT bereikt

De onderhandelingen die in september volledig waren vastgelopen, werden afgelopen vrijdag voor de laatste keer hervat. Als de leden van werkgeversorganisaties ActiZ en Branchbelang Thuiszorg Nederland (BTN) en de vakbonden instemmen met het principe-akkoord, dan kunnen de zorgmedewerkers rekenen op de volgende loonontwikkeling:

 • Een algemene salarisverhoging over 2010 van 0,5 procent
 • Een eenmalige uitkering in december 2010 van 0,6 procent van het jaarsalaris 2010
 • Een algemene salarisverhoging per 1 januari 2011 van 0,75 procent
 • Een algemene salarisverhoging per 1 juli 2011 van 0,75 procent
 • Een verhoging van de eindejaarsuitkering 2011 met 0,5 procent

Aanbesteding
Ook wordt de stagevergoeding voor vmbo-leerlingen verhoogd naar 300 euro. Ook wordt de vergoeding voor wachtdiensten in de kraamzorg hoger. En er komen duidelijke afspraken over de overgang naar een nieuwe werkgever bij aanbestedingen van de Wmo. De werknemer houdt dan dezelfde rechten.

Leeftijdsuren
Een heikel punt tijdens eerder cao-overleg waren de leeftijdsuren. Daarover is nu vastgelegd dat 55-plussers hun oude rechten behouden. Jongere werknemers gaan tijdens hun loopbaan uren sparen. Zij kunnen deze uren sparen in tijd of de waarde ervan in een levensloopregeling storten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Stock.xchng

5 REACTIES

 1. Die leeftijdsuren kloppen volgens mij niet.
  Ik ben 46 jaar en kan nu veel minder opbouwen als jongere werknemers.
  Ik heb gebeld met de abvakabo en de regeling gaaat op de schop omdat het discriminerend zou zijn voor jongere werknemers.
  Maar nu is het net anders om????

 2. Lees alle reacties
 3. even een reacti op de vorige reactie, ben je werkgever? weet je wie Actiz is, dit is de werkgevers vertegenwoordiger! Leeftijduren zijn er niet sinds vorig jaar, die zijn er al heel lang.
  het is ook niet zo dat je leeftijdsuren weg zijn .
  ik raad je aan naar de website van de Abvo/Kabo te gaan en je daar goed informeren.
  Alleen die 3.1% loonsverhoging vind ik boeren bedrog , reken dit maar eens goed na! dit is maar gedeeltelijk structueel.

 4. Volgend jaar wordt ik in mei 55 jaar.
  Is er geen overgangs regeling voor de leeftijdsuren?
  In een vorig artikel stelde ACTIZ dit toch als voorwaarde?
  In voorgaande jaren hebben de collega’s van mijn leeftijd ingestemd met verbetering van arbeidsvoorwaarden ipv loonsverhogingen. Toen kwamen de leeftijdsuren.
  Nu zijn we ze weer kwijt!
  Dus een sigaar uit eigen doos??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.