Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praat mee over de Toekomstagenda Sociaal Werk – afscheid van de term welzijnswerk?

Er moet geïnvesteerd worden in de kwaliteit van sociaal werk om zo het welzijn van kwetsbare groepen, leefbaarheid in de wijken en het ‘meedoen’ voor alle burgers te garanderen. Dat is de oproep van de gezamenlijke brancheorganisaties: MOVISIE, Verdiwel, MO Groep en CMOnet en het blad Zorg + Welzijn op het congres Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl afgelopen donderdag, 27 mei in Nieuwegein. Is het tijd om afscheid te nemen van het begrip welzijnswerk?
Praat mee over de Toekomstagenda Sociaal Werk - afscheid van de term welzijnswerk?

Wilt u meepraten? Reageer dan hieronder of mail naar zorgenwelzijn@reedbusiness.nl.

Er is nieuw elan voelbaar op lokaal niveau, in de politiek en in de brancheorganisaties welzijn. Professionals in de frontlinie voelen zich weer aangesproken om het verschil te maken voor mensen in armoede, in sociaal isolement of met een beperking. De branches willen hier op aansluiten met een toekomstagenda die een krachtige impuls moet geven en het beroep van welzijnswerker en het sociaal werk in de buurt een nieuw gezicht geeft.

De toekomstagenda omvat vier actiepunten:

– Ruim baan voor professionalisering en kennisontwikkeling in de sector
Er moet een brede opleiding sociaal werk komen die generalisten opleidt, met kennisgericht onderwijs en een vijfde ‘praktijk’ jaar om zo ervaren professionals op te leiden, die als brede generalisten in de wijk ‘erop af gaan.’  Brancheorganisaties, beroepsverenigingen, kennisinstituten, provinciale CMO´s, de lectoraten, hogescholen en Wmo-werkplaatsen moeten actief aan de slag met kennisontwikkeling en kennis delen.

– Een nieuwe rol en nieuw gezicht voor het sociaal werk
De maatschappelijke claims, de sociale problemen en hulpvragen die op sociaal werkers afkomen wisselen sterk. Professionals moeten niet alleen veel zichtbaarder zijn, ook moeten ze nauw kunnen samenwerken met actieve burgers, in staat zijn eropaf te gaan, verantwoorde en weloverwogen interventies achter de voordeur kunnen plegen. Dat doet een hernieuwd beroep op ambachtelijkheid van het sociaal werk. 

– Neem afscheid van de term welzijnswerk, kies voor sociaal werk
Ten behoeve van de positionering en profilering moet de sector afscheid nemen van het vage begrip welzijnswerk. In aansluiting op de nieuwe opleidingen moet de sector kiezen voor de internationaal gangbare term ‘social work’ of sociaal werk.

– Zet in op substitutie van zorg naar welzijn
De substitutie van zorg naar welzijn biedt kansen voor preventie, aansluiting op de vraag van burgers en kostenreductie: sociaal werk is immers goedkoper dan zorg of justitie. Daarbij moet het rendement van sociaal werk inzichtelijk gemaakt worden.

Link: Marijke Steenbergen: ‘Welzijn biedt kansen voor de zorg’

Over de Toekomstagenda Sociaal Werk wordt verder gediscussieerd op het Welzijnsdebat op 14 oktober 2010. Via de kanalen van Zorg + Welzijn zal de toekomstagenda het komende jaar onderwerp van debat blijven. Wilt u meepraten? Reageer dan hieronder of mail naar zorgenwelzijn@reedbusiness.nl.


Meer nieuws in uw inbox? Klik
hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.