Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw onderhandelingen Cao VVT

De vakbond Abvakabo FNV roept medewerkers in verpleeghuizen, thuiszorg en kraamzorg op om 25 april actie te voeren op het Plein in Den Haag. De activiteiten vinden plaats een dag voor de nieuwe onderhandelingen over de cao verpleeg-, en thuiszorg (VVT), waarvoor de werkgevers de bonden hebben uitgenodigd.
Opnieuw onderhandelingen Cao VVT

De Abvakabo FNV wil onder meer de hoge werkdruk en de volgens hen ‘doorgeslagen’ flexibilisering aanpakken. Ook eist de vakbond meer waardering voor de medewerkers in de verpleeghuizen en thuiszorg door de ORT (onregelmatigheidstoeslag) veilig te stellen.

Mislukt

De werkgeversorganisaties ActiZ en BTN hebben de bonden na twee eerdere pogingen tot overleg opnieuw uitgenodigd. In februari mislukte de eerste poging door onenigheid over het aantal afgevaardigden dat iedere partij mocht meenemen. Eind maart, bij de tweede poging, bleken de plannen van de Abvakabo niet realistisch volgens de werkgeversorganisaties. ‘Uit onze berekeningen blijkt dat de voorstellen van Abvakabo FNV minimaal 1 miljard euro betekenen voor 1 jaar!’, laat ActiZ weten.

Brief

Na de eerste poging in februari besloten CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ zonder de Abvakabo een brief met eisen naar de werkgevers te sturen om het overleg niet volledig vast te laten lopen. De werkgevers wilden over dit voorstel wel verder onderhandelen, maar wilden liever met alle vier de partijen een cao afsluiten.

Aanpassen
‘Het overleg is alleen mogelijk als Abvakabo FNV bereid is hun eisen aan te passen aan de economische werkelijkheid van deze dag’, stelt ActiZ. De werkgeversorganisaties vinden dat de Abvakabo het overleg voortdurend traineren. ‘Laat Abvakabo FNV meer tijd en energie steken in een reëel en onderbouwd voorstel dan in persactiviteiten en het dreigement om naar de rechter te stappen’, aldus ActiZ.

Beloning

De Abvakabo FNV vindt dat er nog geen minuut fatsoenlijk gesproken over het aanpakken van de werkdruk, het terugdringen van de flex en onzekerheid en een fatsoenlijke beloning voor medewerkers van de cao VVT.  Op 25 april van 11.00 – 13.00 de actie plaats op het Plein in Den Haag. Dan worden de misstanden die binnen zijn gekomen bij het meldpunt van de Abvakabo FNV overhandigd aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en de Inspectie.

Lees ook:

Bron: ActiZ/Abvakabo FNV/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.