Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onzekerheid op de werkvloer: Buigen of barsten

Bij de meeste zorg- en welzijnsintellingen zijn (dreigende) reorganisaties en ontslagrondes aan de orde van de dag. En die brengen veel onzekerheid met zich mee. Wat doet dat met je als medewerker?
Onzekerheid op de werkvloer: Buigen of barsten
Foto: ANP

Te midden van de storm van ontslagen en re-organisaties moeten ook tienduizenden mensen blijven functioneren. Zij leven met de dagelijkse onzekerheid dat hun baan misschien morgen verdwijnt.

Verandering

Peter de Jong, bedrijfsmaatschappelijk werker bij iCare (Espria) merkt de volgende houding op: ‘Niet te veel klagen, niet te veel uitvallen, het beste beentje voorzetten.’ Gesprekken tussen teamleiders, management en bedrijfsmaatschappelijk werkers gaan veelal over medewerkers die het zwaar hebben, omdat ze niet zijn opgeleid voor de verandering in het werk. Mensen die al jaren hetzelfde werk doen en die toch een manier moeten vinden om met de verandering om te gaan.

Ina Kreuning (57), 20 jaar verpleegkundige met een vast contract: ‘Ik zie een heleboel mensen die het niet trekken, de onzekerheid en de werkdruk, maar ik word er juist boos van. Daarom ben ik actief geworden in de vakbond.’

Profileren

Een cultuuromslag is nodig, maar krijg je niet zomaar van bovenaf gedaan, stelt karel Nugteren, voormalig directeur van FWG in het artikel. ‘Mensen houden graag vast aan wat bekend is, toch is het beter om mee te bewegen om je plek veilig te stellen. Profileer je, kom met ideeën, ga in gesprek met je leidinggevenden.’

Lees in het vernieuwde Zorg + Welzijn magazine van januari het hele artikel. Gratis dit exemplaar ontvangen? Lees hier meer>>(Er is een beperkte oplage beschikbaar, dus op = op)

Meepraten? Laat hieronder je reactie achter. Wat doen de ontslagen en re-organisaties met jou als medewerker?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.