Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontslag 800 thuishulpen Vivium van de baan

Zorggroep Vivium gaat alsnog akkoord met inschaling van thuishulpen in een hogere salarisschaal. Dat was de voorwaarde die de gemeenten Gooi- en Vechtstreek stelden voor de uitvoering van huishoudelijke hulp. De gemeente wil echter niet de lonen indexeren volgens de cao VVT. Het dreigende ontslag van 800 thuishulpen is van de baan.
Ontslag 800 thuishulpen Vivium van de baan
Foto: ANP Koen Suyk

Zorgaanbieder Vivium heeft na een ‘constructief gesprek’ met drie wethouders besloten om alsnog met het Wmo-contract van de gemeenten Gooi- en Vechtstreek akkoord te gaan. Woordvoerder Esmeralda Holdinga zegt op de website van Zorgvisie dat Vivium ’toch op een compromis uitgekomen met de gemeenten. Hierin gaan wij akkoord met de salariëring voor huishoudelijke hulpen op salarisschaal FWG 15 voor 2014. Volgens Marco van der Spek-Stikkelorum, inkoopstrateeg bij de gemeenten, is Vivium ‘akkoord gegaan met onze eisen. In ruil daarvoor worden de sancties van de gemeenten direct opgeschort. We hadden in onze aanbesteding vastgelegd dat we fatsoenlijke lonen willen in een passende FWG-inschaling.’

Kort geding

Vivium spande eind december een kort geding aan over de inschaling van de huishoudelijke hulpen in de aanbesteding. De salarisschaal zou volgens Vivium te hoog zijn, waardoor de bedrijfsvoering van het zorgbedrijf in gevaar zou komen. De rechter stelde echter de gemeenten in het gelijk. Vivium wilde aanvankelijk stoppen met de huishoudelijke hulp en stonden 800 banen op de tocht.

Fatsoenlijke lonen

Inmiddels heeft Vivium bakzeil gehaal en is volgens de gemeentewoordvoerder de belangrijkste eis van de gemeenten ingewilligd. Namelijk  dat minimaal 48 procent van het budget dat Vivium krijgt van de gemeente, ten goede komt aan het bruto salaris van huishoudelijke hulpen. ‘Het ging ons niet zozeer om de hoogte van het tarief, maar om het salaris dat huishoudelijke hulpen verdienen. We hadden in onze aanbesteding vastgelegd dat we fatsoenlijke lonen willen in een passende FWG-inschaling.’ Vivium stelde ook een aparte functie op voor signalering, om zo een grotere marge op huishoudelijke hulp te krijgen.

Cao VVT

In de overeenkomst met Vivium volgt de gemeente niet de indexering van de lonen uit de cao-VVT van ActiZ. Van der Spek-Stikkelorum: ‘We hebben afgesproken om wel te indexeren maar hierbij niet per se de cao te volgen. Op een cao voor verzorging en verpleging hebben wij als gemeenten totaal geen invloed, terwijl we wel het budget betalen. Daarom zullen we wel indexeren, maar hierbij onze eigen percentages hanteren.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.