Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: ‘Wat is belangrijk in jouw sociaal-agogische werk?’

Welke redenen hebben professionals om lid te worden van een beroepsvereniging? Dit is de centrale vraag van een online onderzoek dat MOVISIE Beroepsontwikkeling uitvoert in opdracht van de beroepsverenigingen NVMW, BON en Phorza.
Onderzoek: 'Wat is belangrijk in jouw sociaal-agogische werk?'

De online enquête ‘Wat vind jij belangrijk in jouw sociaal-agogische werk?’ is hier te vinden.

Van de ruim 200.000 sociaal-agogische professionals in Nederland is slechts een klein deel lid van een beroepsvereniging. Zo heeft Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werkers (NVMW) zo’n 4000 leden. Phorza, de vereniging voor sociaal-pedagogen en orthopedagogen telt 600 leden en de Beroepsvereniging Opbouwwerkers Nederland (BON) heeft er 100.

Omvang
Hoeveel sociaal-agogische en sociaal-pedagogische professionals Nederland precies heeft is niet duidelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek doet sinds 2005 geen onderzoek meer naar de aantallen beroepskrachten in de sectoren welzijn en zorg. Na 2002 verschenen er geen brancherapporten meer, die het aantal professionals in de welzijnssector in beeld brachten (Zie: Brancherapport Welzijn en Sport, 2002) 

Organisatiegraad versterken
NVVM, BON en Phorza werken sinds 2007 samen in het Platform Sociaal Agogische Beroepen. Het platform moet ervoor zorgen dat werkgevers, overheden en financiers overtuigd raken van de noodzaak om continu te investeren in de verhoging van de kwaliteit van de professionals. Ook willen de beroepsverenigingen de organisatiegraad van de sector versterken.

Onbekendheid
Eerder bleek uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut dat slechts 9 procent van de jongerenwerkers lid is van een beroepsvereniging. Als redenen daarvoor gaven ze aan: onbekendheid met de beroepsvereniging (56 procent) of het nut ervan niet inzien (27 procent). 17 procent van de respondenten gaf aan dat het hen aan budget ontbrak voor een lidmaatschap.

Online vragenlijst
Het onderzoek wordt uitgevoerd via een online vragenlijst die binnen tien minuten in te vullen is. Het betreft vragen als: Heeft u ooit gehoord van een beroepsvereniging die op uw vakgebied actief is? Welk beeld heeft u van de vereniging? Met welke onderwerpen zou de beroepsvereniging zich moeten bezig houden?

De uitkomsten van het onderzoek worden in april gepresenteerd. De beroepsverenigingen zullen de resulaten gebruiken om hun dienstverlening beter af te stemmen op de wensen van de professionals.

Links: Online enquête van Phorza, Bon en NVMW en MOVISIE, Wat vind jij belangrijk in jouw sociaal-agogische werk?

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.