Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondersteuning voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt

Door Groepen met grote afstand tot de arbeidsmarkt zoals langdurig werklozen hebben een persoonlijke, intensieve begeleiding nodig om weer deel te kunnen nemen aan arbeidsgerelateerde activiteiten. De stap naar een betaalde baan is daarbij vaak nog te groot, de tussenstap naar vrijwilligerswerk is wel haalbaar. Dat is een van de uitkomsten van het pilotproject Ik ga ervoor! dat ViaZorg in Zeeland heeft uitgevoerd.
Ondersteuning voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt

De tien deelnemers aan Ik ga ervoor!, kampten vooraf veelal met complexe problematiek zoals problemen in de relationele sfeer, gebrek aan kinderopvang, schulden, verslaving of een detentieverleden. Daarnaast ontbrak het hen vaak aan sociale vaardigheden, arbeidsritme of werkervaring. De deelnemers, allen naar ViaZorg doorverwezen door de sociale dienst of UWV, volgden een speciaal programma waarbij intensieve individuele begeleiding aangevuld werd met groepstrainingen, een beweegprogramma, themabijeenkomsten en excursies naar zorg- en welzijnsorganisaties.

De groepstrainingen richtten zich voornamelijk op het aanleren van (sociale) vaardigheden en er werd veel aandacht besteed aan het vergroten van zelfvertrouwen en verbeteren van het zelfbeeld van de deelnemers. Aan het einde van het project werden de deelnemers naar vrijwilligerswerk begeleid binnen de sector zorg en welzijn om werkervaring op te doen.

Succesfactoren
Door de inzet van gekwalificeerde trainers, onder andere deskundig op gebied van jobcoaching, psychologie en de zorg- en welzijnsarbeidsmarkt, de verschillende begeleidingsvormen en de intensiteit van het traject was het mogelijk om dieper tot de deelnemers door te dringen en achterliggende problematiek op te sporen. De consulenten werkten samen met diverse organisaties in de regio. Hierdoor konden de deelnemers op meerdere fronten worden geholpen met hun problematiek. Een ander uniek element in het project was dat de deelnemers een beweegprogramma kregen aangeboden.

Bewegen verbetert welbevinden
De deelnemers volgden twee keer per week sportlessen bij een ‘healthclub’. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het volgen van een beweegprogramma gunstige effecten heeft op iemands welbevinden. Dit leidt tot een betere belastbaarheid waardoor de kans op succes tijdens het re-integratieproces wordt vergroot. Sportinstructrice Helmy Nijzink: ‘De meeste deelnemers hadden een slechte conditie, zowel lichamelijk als geestelijk. Jarenlang hielden ze zich alleen bezig met hun levensomstandigheden. Ik heb ze geleerd weer naar hun eigen lichaam te luisteren. Een deel van de groep komt na afloop van het project nog steeds sporten. Ze zien er duidelijk gelukkiger uit.’

Opbrengsten voor sector en maatschappij
Bij aanvang van het project bevonden de deelnemers aan Ik ga ervoor! zich aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Renske Tellekamp, consulent bij ViaZorg: ‘Nu beschikken de deelnemers over betere basisvaardigheden, sociale vaardigheden, werknemersvaardigheden en omgangsvaardigheden en zijn persoonlijke problemen zoveel mogelijk aangepakt. Door deelname in het vrijwilligerswerk leveren ze bovendien weer een bijdrage aan de maatschappij.’ Voor zes deelnemers is inmiddels een vervolgtraject gestart en drie tot vier deelnemers zullen starten met een zorg- of welzijnsopleiding. Verwacht wordt dat de uitval tijdens opleidingstrajecten dankzij deelname aan Ik ga ervoor! aanzienlijk minder zal zijn.

Lisa van Wijnen
ViaZorg, Zeeland

ViaZorg is het bureau van en voor de zorg en welzijnssector op het gebied van arbeid, personeel en organisatie. 

Bron: Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.