Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel vrijwilligers vragen bewijs van goed gedrag

Steeds meer vrijwilligers die met kinderen werken, vragen een bij de gemeente een bewijs van goed gedrag aan om daarmee aan te tonen dat ze in het verleden geen zedendelicten hebben gepleegd. Uit cijfers van het ministerie van Justitie blijkt dat het aantal aanvragen voor zo'n Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor een vrijwilligersfunctie in de afgelopen vijf jaar fors is gestegen.
Veel vrijwilligers vragen bewijs van goed gedrag

In 2004 kwamen er nog 1536 aanvragen binnen, twee jaar later waren het er al 3856 en vorig jaar nam het aantal toe tot 9680. Een verdere stijging tekent zich af, zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Zo staat de teller in de eerste helft van dit jaar al op 5453 aanvragen.

Niet verplicht
Organisaties die veel te maken hebben met kinderen, zoals sportverenigingen, zijn niet verplicht een VOG van nieuwe vrijwilligers te vragen. Maar ze kunnen er wel om vragen en dat blijkt dus steeds vaker te gebeuren.

Veilig
De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk is in opdracht van het ministerie van Justitie gestart met het project ‘In Veilige Handen’. Het project ondersteunt verenigingen en vrijwilligersorganisaties bij het voorkomen van en omgaan met seksueel misbruik.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto:ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.