Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ondersteuning en begeleiding bij organisatieverandering

Wat kunnen wij voor u doen? Waarmee kunnen wij u helpen? Van instellingen en organisaties vraagt de Wmo een vraaggestuurde en prestatiegerichte aanpak. Een andere manier van werken die een grote weerslag kan hebben op bestuurlijk en uitvoerend niveau en de samenwerking met de ketenpartners. Volgens Marjon van der Ven, adviseur bij Conclusion Advies en Management, biedt deze aanpak veel kansen, al realiseren veel instellingen zich de consequenties onvoldoende.
Ondersteuning en begeleiding bij organisatieverandering

Vraaggestuurd en resultaatgericht werken vraagt een andere manier van werken en een andere houding van medewerkers naar cliënten. Er zullen veranderingen komen in de subsidiesfeer omdat subsidies niet meer automatisch maar op basis van resultaten worden verstrekt. Volgens adviseur Marjon van der Ven besluiten veel organisaties als reactie op de Wmo vraaggestuurd te gaan werken, maar onderschatten ze de consequenties voor hun organisatie. ‘Veel organisaties realiseren zich onvoldoende dat een dergelijk besluit gevolgen heeft op alle niveaus. Een integrale benadering wordt vaak over het hoofd gezien. Men denkt vaak vanuit één thema, passend binnen de eigen werksituatie.’

Werken vanuit de lokale situatie
Kenmerkend voor de aanpak van Conclusion Advies en Management is dat de adviseurs een analyse maken van het betreffende item en omgeving, advies en vervolgstappen geven en de consequenties benoemen. Er dient regie te worden gevoerd op bestuurlijk, netwerk- en uitvoerend niveau. Van der Ven: ‘Deze drie niveaus moeten met elkaar in evenwicht zijn. Het is belangrijk om te weten wat de visie van het bestuur is, maar ook of er draagvlak bij de medewerkers is voor de plannen. Het is essentieel om na te gaan wat er leeft in de organisatie. Wat is er al voor beleid en waar wil de organisatie naartoe? Hoe wordt er gewerkt? In hoeverre wil men regionaal samenwerken? Deze zaken kunnen per organisatie of gemeente erg verschillen. Ook het Wmo-beleidsplan is in iedere gemeente anders. Daarom werkt Conclusion Advies en Management  niet met een standaard format, maar altijd in samenwerking en vanuit de specifieke lokale situatie.’

Kansen
U kunt Conclusion Management en Advies inschakelen voor bijvoorbeeld een advies. De adviseurs brengen dan de complexe processen binnen uw organisatie in kaart. In het advies wordt beschreven wat er nodig is om de gewenste veranderingen in uw organisatie te realiseren. Zo blijkt vaak dat de bestaande structuren in een instelling anders of beter op elkaar moeten worden afgestemd. De organisatie wil bijvoorbeeld vraaggericht gaan werken, maar heeft daar (nog) geen toereikende financiële middelen voor. Is er voldoende capaciteit en draagvlak binnen de organisatie aanwezig? Soms blijkt een organisatieverandering (nog) niet haalbaar. Van der Ven: ‘Voor een organisatieverandering is in vele gevallen ook een cultuuromslag nodig. Zowel op bestuurlijk als op operationeel en tactisch niveau. Je moet bekijken in hoeverre dat haalbaar is.

Implementatie
Goede begeleiding is essentieel tijdens een organisatieverandering. De medewerkers van Conclusion Management en Advies maken
een plan van aanpak en kunnen tevens de implementatie uitvoeren door middel van een interim-opdracht op locatie, begeleiding of ondersteuning . De adviseurs werken resultaatgericht, kunnen scholing en coaching voor uw medewerkers verzorgen en helpen met het creëren van draagvlak voor de veranderingen binnen uw organisatie.

Wat doet Conclusion Advies en Management?
Conclusion Advies en Management is specialist in (grote) organisatieveranderingen binnen de overheid en de non-profitsector. Het bedrijf is een werkmaatschappij van Conclusion, de meest veelzijdige zakelijke dienstverlener van Nederland. De vijfendertig medewerkers van Conclusion Advies en Management geven strategisch advies en zijn professionals op het gebied van organisatieontwikkeling, beleidsontwikkeling, beleidsimplementatie en interim-management. Bij de organisatie werken onder andere adviseurs die gespecialiseerd zijn in de Wmo, jeugdzorg, zorg en welzijn. Het bedrijf werkt voor gemeenten, grote zorg- en welzijnsorganisaties en andere landelijke organisaties.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een theoretisch kul verhaal en preken voor eigen parochie. De praktijk toont aan dat een heilloze bezuinigingsweg is ingeslagen met het seeds meer afschuiven van zorg naar de WMO. En het CIZ werkt, in opdracht van VWS , lustig hieraan mee door de indicaties te verlagen.
    De schrijnende voorbeelden op cliëntenniveau zijn nu al merkbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.