Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omslag op arbeidsmarkt gehandicaptenzorg

De gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de gehandicaptensector is de afgelopen jaren gestegen. Dat zorgt uiteindelijk voor een omslag op de arbeidsmarkt, zegt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).
arbeidsmarkt gehandicaptensector
De dip in de gehandicaptensector is tijdelijk

De gemiddelde leeftijd van de medewerkers was in 2014 41,3 jaar, In 2013 was dat 41,2 jaar en in 2009 was de gemiddelde leeftijd 40,3 jaar. Dat meldt de VGN in haar nieuwe brochure met actuele feiten en cijfers in de gehandicaptenzorg.

Dip

De stijging heeft vooral te maken met het vertrek van jonge werknemers met tijdelijke contracten die de sector verlaten. Ook is het aantal banen in de gehandicaptensector gedaald. Maar die dip is tijdelijk, belooft de VGN. Van 2015 tot 2023 bereiken ruim 16.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg de pensioensgerechtigde leeftijd. Daardoor ontstaat er vanaf 2019 weer vraag naar personeel; een omslag op de arbeidsmarkt.

Toekomst

De VGN zegt met deze analyses van de arbeidsmarkt te kunnen inspelen op de toekomst van de gehandicaptenzorg. Die kennis delen ze bijvoorbeeld met het beroepsonderwijs. Hoeveel medewerkers zijn er op welk moment nodig zijn wat moeten zij kunnen?

Opleiding

Zo is er een nieuwe mbo-opleiding Maatschappelijke zorg ontstaan die breder opgeleide medewerkers voortbengt die agogisch en verzorgend of verpleegkundig bekwaam zijn. Zij kunnen dan met mensen met een ernstig meervoudige beperking werken én met cliënten met een licht verstandelijke beperking.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.