Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog steeds geldproblemen vepleeg- en verzorgingshuizen

Het aantal verpleeg- en verzorgingshuizen dat met verlies draait, is het afgelopen jaar gehalveerd. In 2008 zat nog bijna een derde (27 procent) van deze instellingen in de rode cijfers. Het afgelopen jaar was dat 15 procent. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen analyse van PricewaterhouseCoopers (PwC) van de tot nu toe gedeponeerde jaarrekeningen over 2009.
Nog steeds geldproblemen vepleeg- en verzorgingshuizen

De accountant- en adviesorganisatie zegt dat ondanks de verbetering de financiële situatie zorgelijk blijft. Het eigen vermogen van veel instellingen is slechts zeer beperkt toegenomen. Bovendien zien de resultaten in de sector er rooskleuriger uit door kortdurende of eenmalige effecten.

Snijden
Met stevige bezuinigingen op de langdurige zorg in het verschiet, zullen veel instellingen vanaf volgend jaar flink in de kosten moeten snijden, voorspelt Frans Stark van PwC. ‘Thuiszorginstellingen hebben al noodgedwongen de nodige stappen gezet, maar met name verpleeg- en verzorgingshuizen moeten deze slag nog maken.’

Thuiszorg
Vooral instellingen die veel thuiszorg verlenen, hebben het financieel zwaar. Zij lijden in meerderheid verlies op die activiteiten, zij het in mindere mate dan het voorgaande jaar. Met name huishoudelijke hulp wordt nog vaak onder de kostprijs aangeboden. Daar komt bij dat gemeenten vanaf volgend jaar minder budget hebben voor hulp aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.