Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Nog iedere dag 100 meldingen over pgb’

Nog dagelijks komen er zo’n honderd meldingen binnen van mensen die problemen hebben met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat zegt Per Saldo, belangenvereniging voor mensen met een pgb.
Martin van Rijn in pgb-debat
'We hebben niet alle risico's voor het pgb kunnen tackelen' - Foto: ANP

‘Al vier maanden zijn er behoorlijke problemen met de uitbetalingen. Administratief moet er nog heel veel gebeuren’, vertelt Cynthia Vogeler, beleidsontwikkelaar bij Per Saldo. Volgens de belangenorganisatie heeft het nieuwe systeem op alle fronten gefaald in de afgelopen maanden.

Geld

Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit jaar het pgb uitkeert krijgen zorgverleners hun geld veelal niet of te laat. Voorheen kregen mensen het zorggeld vooraf op hun rekening, nu worden zorgverleners achteraf betaald.

Chaos

Als gevolg van de administratieve chaos hebben duizenden zorgverleners meerdere maanden geen loon gekregen. ‘Er zijn mensen die hierdoor hun hypotheek niet meer kunnen betalen. En ze kunnen niet terugvallen op een uitkering’, zegt Vogeler. Hulpbehoevenden hebben volgens haar leningen moeten afsluiten om de zorgverlener te kunnen blijven betalen. Per Saldo pleit ervoor dat mensen die aantoonbaar als gevolg van organisatorische fouten in problemen zijn gekomen, schadeloos worden gesteld.

De uitbetaling van het persoonsgebonden budget wordt sinds dit jaar door de Sociale Verzekeringsbank gedaan. Dat loopt niet helemaal zoals het zou moeten. ‘Iedereen krijgt betaald’, werd al vroeg beloofd. Maar dat werd behoorlijk laat. Een overzicht >>

Valse start

De Tweede Kamer heeft woensdag opnieuw over de problemen met het pgb gepraat. Het is het vijfde pgb-debat dit jaar. Eerder deze week liet staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten dat de uitbetalingen op stoom zijn na de valse start. De meeste declaraties worden volgens hem nu binnen vijf tot tien dagen betaald.

SVB

Staatssecretaris Van Rijn heeft geen moment overwogen de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan. Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen in de Kamer vroegen eind 2014 herhaaldelijk of de SVB de nieuwe taak wel aankon. Zij hadden eerder en beter geïnformeerd willen worden over alle waarschuwingen die Van Rijn in de aanloop naar alle veranderingen kreeg, bleek woensdag.

Hervormer

Het verwijt dat de pgb-plannen zijn doorgezet zodat Van Rijn de boeken in kan als grote hervormer van de zorg, wees de bewindsman van de hand. Volgens hem is de ingeslagen weg verder gevolgd omdat dat het beste zou zijn voor de mensen met een pgb. Prestige heeft daar niets mee te maken, aldus Van Rijn. ‘We hebben zo goed mogelijk proberen te voorzien wat er zou kunnen gebeuren, maar we hebben niet alle risico’s kunnen tackelen.’

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste hr. M. van Rijn,
  Natuurlijk bent u niet alleen verantwoordelijk voor een falende start van het ‘PGB-nieuwe stijl’, laat ik het voor het gemak maar even zo noemen.
  En in her verlenge daarvan de totaal mislukkende transitie vanzorg en jeugdzorg naar de gemeenten.
  Echter als na alle waarschuwingen reedd vroeg in 2014 gedaan, vanuit werkveld, SVB, budgethouders, zorgverleners en uiteraard cliënten zelf, u in het 5de  kamerdebat over alles wat er nog steeds mis gaat, u zichzelf zo blijft opstellen past u mijns inziens maar één ding….Jas aantrekken en het parlement door de achterdeur verlaten en nooit ,maar dan ook nooit  meer terugkomen.
  Wat een schandelijke vertoning.
  JaapKolbrink

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.