Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog deze maand salarisverhoging voor medewerkers Sociaal Werk

Het eindbod van de werkgevers voor de cao Sociaal Werk is geaccepteerd door de vakbondsleden. De leden van FNV Zorg&Welzijn gingen nipt akkoord met 58 procent. Nog deze maand kunnen alle sociaal werkers een loonsverhoging van 2,5 procent verwachten.
bezuiniging
Foto: iStock

De belangrijkste afspraken waar de leden van FNV en CNV mee hebben ingestemd zijn: een structurele loonsverhoging van 2,5% per 1 december 2021 en 2% per 1 januari 2023. De looptijd van de nieuwe cao gaat van 1 juli 2021 tot 1 juli 2023. Sociaal werkers missen dus een loonsverhoging van juli 2021 tot december 2021.

Thuiswerkregeling

Verder bestaat het eindbod van de werkgevers uit afspraken over: Bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers, aan werkgelegenheid en een balans werk/privé. Ook willen werkgevers en werknemers afspraken maken over een betere aansluiting van het functiegebouw op de praktijk van het werk. Dat laatste houdt in dat er een vernieuwd functieboek komt, waarin de functiebeschrijvingen worden aangepast aan de actualiteit. Verder stelt SWN voor dat er per organisatie een mogelijkheid komt om een thuiswerkregeling zelf in te vullen.
Zie ook het artikel over het Cao-eindbod>>

Instemming CNV

De leden van de christelijke vakbond CNV Zorg & Welzijn stemden in groten getale – 91 procent – in met het eindbod van werkgevers voor een nieuwe cao Sociaal Werk. De achterban van de FNV had meer reserves, met name over de loonsverhoging – ‘de magere waardering van werkgevers’.

Verlofsparen

Daarnaast worden door cao-partners verdere afspraken uitgewerkt over verlofsparen tot maximaal 100 weken, thuiswerkregelingen en consignatiediensten. FNV-bestuurder Verhoeven: ‘Ook willen we tot maatwerkoplossingen komen voor oudere werknemers, die met hun huidige werk niet gezond hun AOW kunnen halen. Korter werken of vervroegd uittreden behoren daarbij tot de mogelijkheden.’

Aanbestedingen

Over de extra 675 miljoen euro die de Rijksoverheid beschikbaar stelt voor loonsverhoging in de branche zorg & welzijn in 2022 maken de vakbonden en werkgevers later in 2022 afspraken. Ook over de aanpak die vakbonden voorstelden voor de negatieve gevolgen van aanbestedingen door gemeenten wordt later volgend jaar besproken aan de cao-tafel, aldus FNV Zorg&Welzijn.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.