Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindbod voor tweejarige cao Sociaal werk ligt op tafel

Met een structurele loonsverhoging van 2,5% in 2022 en 2,0 % in 2023 heeft de werkgeversorganisatie in het sociaal werk een eindbod op de cao-tafel gelegd. De werkgevers willen verder de functiebeschrijvingen aanpassen aan de actualiteit. De vakbonden spreken van ‘een begin’ en leggen het eindbod voor aan de vakbondsleden.
Foto: Fotolia

Het eindbod van de werkgevers verenigd in Sociaal Werk Nederland komt na een aantal onderhandelingsronden, waarbij op een aantal punten geen overeenstemming kon worden bereikt met de vakbonden, zoals over de loonsverhoging. De werkgevers willen een looptijd van de nieuwe cao van 1 juli 2021 tot 1 juli 2023. De eerste loonsverhoging van 2,5% zou echter pas op 1 december 2021 ingaan. Per 1 januari 2023 komt er nog een structurele loonsverhoging van 2,0% bij tot 1 juli 2023. De vakbonden FNV en CNV gooien niet de deur dicht voor het eindbod, maar leggen het voor aan hun achterban. Vakbondsleden in het sociaal werk kunnen gaan stemmen over het wel of niet aannemen van het bod.

Arbeidsvoorwaarden

Blij zijn de vakbonden niet. Bestuurder Jan Verhoeven van FNV Zorg & Welzijn noemt het eindbod ‘een begin’. Volgens hem hebben de werkgevers in de sector Sociaal Werk voor de uitvoering van het eindbod een grote verantwoordelijkheid. ‘We hebben er allemaal belang bij dat de sector aantrekkelijker wordt. Er is dringend behoefte aan nieuwe instroom van mensen en mensen die blijven, maar daar heb je wel aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden voor nodig.’

Nieuw functieboek

Naast de loonsverhogingen staan er nog andere belangrijke arbeidsvoorwaarden in het eindbod. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben in de voorgaande onderhandelingen wel afspraken kunnen maken over: bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers, werkgelegenheid, balans werk/privé en een betere aansluiting van het functiegebouw op de praktijk. Dat laatste houdt in dat er een vernieuwde functieboek komt, waarin de functiebeschrijvingen worden aangepast aan de actualiteit. Verder stelt SWN voor dat er per organisatie een mogelijkheid komt om een thuiswerkregeling zelf in te vullen.

Eerlijke beloning

Marco Dons, cao-onderhandelaar CNV Zorg en Welzijn vindt het belangrijk dat er naast de salarisverhogingen een actualisering van de functieomschrijvingen komt: ‘Sluiten deze nog wel aan in de praktijk? Dat pakken we nu op, zodat de medewerkers de functiewaardering krijgen die ze ook echt verdienen. Dit om recht te doen aan al die harde werkers in de sector sociaal werk. Zij vervullen een belangrijke functie in de maatschappij en verdienen een eerlijke beloning.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.