Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe financieringsbronnen welzijn

Welzijnsorganisaties waren altijd sterk afhankelijk van subsidies van gemeenten of andere overheden. Deze eenzijdige financieringsrelatie maakt hen zeer kwetsbaar, zeker in tijden van bezuinigingen. Welzijnsorganisaties kunnen echter hun financieringsbasis verbreden. De community Nieuwe financieringsbronnen voor welzijn Zuid-Nederland kan daarbij van pas komen.
Nieuwe financieringsbronnen welzijn
Foto: ANP Photo

Het vinden en aanboren van nieuwe financieringsbronnen gaat niet vanzelf, daarvoor is lef, beleid, tijd en actie nodig. De community Nieuwe financieringsbronnen voor welzijn heeft als doel welzijnsorganisaties te helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid voor het structureel verwerven van een breed scala aan financieringsbronnen. Praktisch en actiegericht zodat de sector een stevige bijdrage kan blijven leveren aan de aanpak van tal van maatschappelijke vraagstukken.

De community

De community biedt een combinatie van digitale en fysieke ontmoetingen – via bijeenkomsten op locatie. Deelnemers aan de community wisselen kennis, ervaringen en goede voorbeelden uit. Zij bevragen elkaar, sparren, leggen dillema’s voor en bespreken aanpakken en oplossingen. Experts en ervaringsdeskundigen van binnen en buiten de sector brengen theoretische en praktische kennis. Deelnemers worden uitgedaagd en gestimuleerd om gezamenlijk aan de slag te gaan. Zij bepalen zelf de agenda en onderwerpen van het platform en leveren een actieve bijdrage; onder andere via het organiseren van bijeenkomsten op locatie van deelnemers.

Zuid-Nederland

De digitale community is ondergebracht bij het digitale platform (ledensite) van de MOgroep. Punt Welzijn, MOgroep en MOVISIE stimuleren en faciliteren. Er wordt gestart met een community in Zuid-Nederland. Wanneer deze succesvol blijkt, worden er communities gestart in Midden- en Noord-Nederland en worden er verbindingen gelegd.

Actieve bijdrage

De community is voor ondernemende medewerkers in de welzijnssector die bereid -en in staat- zijn een actieve bijdrage te leveren. Mensen die iedere dag hun hoofd breken over de vraag: ‘Waar vind ik nu financiering voor dit prachtige idee?’ Mensen die trots zijn op de successen die zij hebben geboekt en dit graag willen delen met anderen. Kortom, bevlogen medewerkers die naast ‘halen’ dus ook kunnen en willen ‘brengen’ en commitment willen aangaan.

Concurrentie?

De community Nieuwe financieringsbronnen voor welzijn is een initiatief van Jan Levels, stafmedewerker Innovatie en Fondsenwerving Punt Welzijn uit Weert, Marc van Gerdingen, beleidsadviseur Markt & Strategie MOgroep en Willem-Jan de Gast, organisatieadviseur en projectleider sociaal ondernemen MOVISIE. Gevraagd of collega-instellingen in deze tijd van concurrentie wel kennis omtrent alternatieve financieringsbronnen willen delen, antwoordt Willem-Jan de Gast: ‘In ruim twee weken zijn er al 17 aanmeldingen. Ik geloof in gezamenlijke waardecreatie om sociale vraagstukken effectief aan te pakken. Daar zijn, mijns inziens, steeds meer traditionele en nieuwe welzijnsinnovatoren mee bezig. ’

Eerste bijeenkomst

De eerste bijeenkomst vindt plaats op woensdag 16 oktober 2013 van 9.30 tot 12.30 uur in Dienstecentrum De Roos (Punt Welzijn), Beekstraat 29 in Weert. Tijdens deze bijeenkomst gaan de deelnemers kennismaken, verwachtingen afstemmen en gezamenlijk richting geven aan de community. Deelname is gratis. Wilt u meedoen? Stuur een mailtje naar Vivian van Gameren: vangameren@mogroep.nl. Vermeld uw naam, organisatie, functie en telefoonnummer.  Lees hier meer informatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.