Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao-VVT naar achterban

De vakbonden en werkgeversorganisaties in de VVT- sector hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over de cao voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. In het akkoord staan onder andere deze afspraken.
Nieuwe cao-VVT naar achterban

Het belang van dit akkoord is groot, volgens alle betrokken partijen. Niet alleen om dat de VVT sector een grote sector is met 430.000 medewerkers, maar ook omdat de sector zwaar onder druk staat door de veranderingen en de bezuinigingen in de zorg.

Salaris

Medewerkers in de VVT krijgen een loonsverbetering van 0,25 procent. Die bestaat uit een eenmalige uitkering per 1 januari 2015 van 0,25 procent van 12 maal het maandsalaris van januari 2015; een algemene loonsverhoging per 1 maart 2015 van 1,5 procent en een verhoging van 0,3 procent per 1 januari 2016. Medewerkers die afgelopen periode een loonschaal lager hebben gekregen beland, krijgen dat in stappen weer terug. Ook komt er een minimum salarisschaal voor de hulp bij het huishouden.

Werktijden

Nulurencontracten komen alleen in uitzonderlijke situaties voor. Voor de min/max contracten is afgesproken  het verschil tussen het minimum aantal  en het maximum aantal uren te verkleinen. Heb je nu een nulurencontract, dan krijg je een contract met een vast aantal uren. Heb je een min/maxcontract, dan krijg je zoveel als mogelijk een contract met een vast aantal uren aangeboden. Ook  krijgen zorgmedewerkers meer zeggenschap over hun eigen werktijden. Volgens vakbond Abvakabo FNV worden met deze afspraken het aantal onzekere contracten in de sector flink teruggedrongen en zorgen voor meer vertrouwde gezichten voor cliënten.
Lees hier over de verschillen tussen oproepkrachten, een nulurencontract en min/max contracten >>

Overname na aanbesteding

Bij overname van huishoudelijk personeel na een Wmo gunning, is de nieuwe werkgever verplicht om de werknemers over te nemen tegen de geldende arbeidsvoorwaarden.

De vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ en de werkgeversorganisaties ActiZ en BTN zullen dit onderhandelaars-akkoord op korte termijn voorleggen aan hun achterban. Als deze akkoord gaan dan is de nieuwe cao-VVT een feit.

Hoe gaat u om met alle veranderingen in het sociaal domein? Tijdens de Dag van de Transities op 19 november in de Jaarbeurs Utrecht, zullen professionals gezamenlijk kijken naar de problemen waar zij tegenaan lopen. Schrijf u nu in en krijg antwoord op uw vragen over de transities. Bekijk hier het programma >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.