Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe CAO voor deel van thuiszorg

CNV Publieke Zaak en werkgeversvereniging Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) hebben vorige week een akkoord gesloten over een nieuwe CAO in de thuiszorg. Dat heeft de vakbond CNV bekendgemaakt.
Nieuwe CAO voor deel van thuiszorg

De CAO kent volgens de CNV Publieke Zaak een marktconform salaris en heeft betrekking op circa 13.000 werknemers die bij de BTNaangesloten instellingen werken. De nieuwe CAO is de tweede in de thuiszorgbranche. Eerder dit jaar wezen de CNV-leden van de CAO VVT voor de thuis- en ouderenzorg af, omdat ze zich er niet in konden vinden. De leden van vonden de overgang naar een basiscao een verslechtering.

Vervangend werk
In de nieuwe CAO is onder meer opgenomen dat de werkgever een inspanningsverplichting heeft om vervangend werk te zoeken voor met ontslag bedreigde werknemers. Verder blijft de reiskostenvergoeding voor kantoorpersoneel intact en hoeven werknemers van 55 jaar en ouder niet alle diensten te draaien. Ook is afgesproken dat de ondernemingsraden niet gaan onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Hierdoor kunnen ze zich volledig richten op hun werk en hoeven geen tijd te steken in onderhandelingen met de werkgever.

Stagevergoeding
Abvakabo FNV vindt het een slechte zaak dat er twee CAO’s onstaan binnen dezelfde sector. Daarnaast vindt de bond het akkoord in financiële zin onvoldoende; De CAO BTN kent 1 % minder loon op jaarbasis, geen stagevergoeding en de min-uren – werkuren die de werknemer niet vol kan maken omdat er geen werk is – zijn voor rekening van de werknemer.

Prima
CNV Publieke Zaak heeft besloten deze CAO toch af te sluiten omdat zij vinden dat voor 13.000 werknemers in de thuiszorg een goed salaris en prima arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd. In 2010 lopen beide CAO’s af en wil de bond zich inzetten één CAO voor de hele sector te regelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.